Egy 35 éves szervezet dőlhet be, miközben Rákayhoz ömlik a pénz

A József Attila Kör 760 ezret kap az államtól, míg Rákay Philip egy könyvére 71 millió jut az állami költségvetésből. A 35 éves szervezetnek 2 millió kellene.

– Legföljebb év végéig tarthat ki a megszűnés szélére került József Attila Kör (JAK), ha addig nem részesül legalább 2-3 millió forint működési célú támogatásban – derült ki Gaborják Ádám elnök és Kassai Zsigmond titkár keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kassai Zsigmond és Gaborják Ádám a drasztikus csökkentés okát latolgatják
Kassai Zsigmond és Gaborják Ádám a drasztikus csökkentés okát latolgatják
Teknős Miklós / Népszabadság

A magyar irodalom egyik jelentős szakmai és érdekvédelmi szervezetének működése a „dominó-elv" alapján lassan elhal. Programok maradhatnak el, nemzetközi együttműködések dőlhetnek dugába, s veszélybe kerül az 1982 óta létező JAK-füzetek kiadása, holott ez a sorozat ma már meghatározónak számító alkotókat indított el a pályájukon.

Nem az a céljuk, hogy az állam tartsa el őket, keresik a forrásokat. Ma már ott tartanak, hogy egyetlen főállású alkalmazottjuk sincs, adminisztrátort nem tudnak fizetni, az elnök pedig hónapok óta nem veszi föl a tiszteletdíját. Gaborják azt mondta: egyesületük idén 760 ezer forintot kapott az államtól, míg Rákay Philip egy könyvére 71 millió jutott.

Arról, hogy ellehetetlenülésüknek szerinte vannak-e politikai okai, s kik a felelősei, Gaborják azt mondta: a politikáról politikusokat kell kérdezni, míg a felelősségben a szakma és a szaktárca közösen osztozik. Az előbbi azért, mert az írószervezetek még nem alkottak közös javaslatot a támogatási rendszer újragondolására, az utóbbi pedig azért, mert ott döntenek a támogatásokról.

A JAK támogatásával kapcsolatos kérdésünkre a szaktárca Kultúráért Felelős Államtitkársága azt válaszolta: elsődleges cél a szakmai programok támogatása, de az államtitkárság „figyelemmel lesz a JAK rendkívüli működési támogatása iránt benyújtott kérelmére".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.