Edita Gruberová dalestje az Operaházban

Vasárnap dalestet ad az Operaházban a világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová.

Koncertet már adott, dalesten először hallhatjuk Gruberovát a Magyar Állami Operaházban.

A program első felében szláv dalok - közte Dvorák Cigánydalainak teljes sorozata - hangzanak el olyan szerzemények mellett, mint Csajkovszkij Bölcsődala. A második részben Richard Strauss és Gustav Mahler négy-négy alkotása csendül fel.

A pozsonyi születésű Edita Gruberová különösen stabil és egészen fiatalon lefektetett technikai alapokra építette pályáját, amelyet mindvégig a tudatosság jellemzett. Mindez világkarriert és egyedülállóan hosszú távú énekesi kiteljesedést eredményezett. Gruberová bejárta a leghíresebb nemzetközi színpadokat - először mint Az éj királynője, később pedig mint a bel canto műfaj koronázatlan királynője.

A kontinenseket átívelő, folyamatos vendégszereplések egyik állomásaként legutóbb 2014-ben, a Fricsay100 Minifesztivál vendégeként érkezett Magyarországra. A művész ekkor egyetlen alkalommal, a Lammermoori Lucia címszerepében lépett színpadra az Erkel Színházban. "A kritikák egyöntetű elismeréssel szóltak egy olyan énekesről, aki korát meghazudtoló hangi csodaként vonul be az operatörténetbe. Gruberová ezen az estén, a különös nehézségű nagyjelenetben megismételhetetlen pillanatokat teremtett.

Edita Gruberová zongorista partnere az ugyancsak szlovák születésű fiatal karmester, Peter Valentovic lesz. Tanulmányai egy részét Párizsban, az Eötvös Péter asszisztenseként is dolgozó Nagy Zsoltnál végezte. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.