galéria megtekintése

Gyerekkönyv a gyerekmenü mellé

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 02. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

A plasztikcsodák mellett ezúttal egy mesekönyvvel igyekszik megörvendeztetni a Happy Meal menük kedvezményezettjeit a McDonald’s. Nem ez az első eset, hogy a multi olvasmányt kínál az ebéd mellé, az akció annyiban azonban feltétlenül rendhagyó, hogy a szóban forgó mesekönyv itthon készült, és magyar szerzők jegyzik. A kezdeményezés a gyermekkönyvtárosnak is tetszik.

Korábban már beszámolhattunk egy hasonló akcióról. Az étteremlánc 2012-ben, egy észak-európai kezdeményezésre rácsatlakozva, a Dorling Kindersley kiadó Csodálatos világ című szériakiadványait kínálta a gyerekmenühöz. Az olvasók hetente két könyvből választhattak a hat részből álló széria darabjai közül (Északi- és Déli-sarkvidék, Föld, Nagymacskák, Csillagok és bolygók, Esőerdők, Óceánok).

A Tessloff Babilon kiadó gondozásában április elején megjelent Dóri és Marci nyomoz című munka interaktív labirintustörténet; az olvasók minden epizód végén maguk döntik el, hogy a három felkínált lehetőség közül melyiket választják, hogy előrébb jussanak a történetben: Marcinak és Dórinak váratlanul és titokzatos körülmények között eltűnt nagyszüleiket kell megtalálniuk. A könyvben sok a népszerű-tudományos adalék, emellett újabb és újabb matricákat lehet kérni hozzá, amelyek a grafikák szürkén hagyott mezőibe passzolnak. Jó darabig el lehet tehát szórakozni a mesével.

 

A JAKkendő díjas Mán-Várhegyi Réka szövegével és a már ugyancsak ismert Timkó Bíbor grafikáival készült szemrevaló kötet 260 ezer példányban látott napvilágot, vagyis kevés kétséget hagy, hogy ez lesz ebben az évben a legnagyobb olvasóközönséget elérő mesekönyv kies hazánkban. Nincs teljesen ingyen, bár majdnem: 390 forintot kérnek érte a pultnál.

A Happy Meal legutóbbi „fogása”: gyerekkönyv
A Happy Meal legutóbbi „fogása”: gyerekkönyv
Móricz-Sabján Simon

De vajon miért gondolja egy vendéglátó-ipari multi, hogy be kell szállnia a könyvterjesztésbe? – tettük fel az adekvátnak tűnő kérdést. A cég kommunikációs vezetője elmondta: vendégeik, tehát döntően a családok, olyan szórakoztató ajándékra vágynak, amelynek az éttermi látogatás után is marad értéke, így logikusnak tűnik, hogy a Happy Meal ajándékok között megjelenjenek a könyvek. Élő tendencia – tette hozzá Vadnai Ágnes –, hogy kis autók és plüssök mellett évek óta egyre nagyobb szerepet kapnak a fejlesztő játékok, a természettudományos ismeretterjesztés, az interaktivitás (például logikai játékok, magok, amelyeket otthon ültethetnek el a gyerekek, a rovarvilág megfigyelésére szolgáló eszközök, nagyító, rovargyűjtő dobozka stb.). A szerző és a grafikus személyére a cég szakértő partnereként a Tessloff Babilon tett javaslatot. Az alkotók kezét nem kötötték meg, de közösen alakították ki a koncepciót. Hogy mi lesz a következő kiadvány, és mikor jön ki, az a családok visszajelzéseitől függ, egyelőre tehát korai volna a tervekről beszélni.

Kíváncsiak voltunk, mit szól az akcióhoz az, aki hivatalból is igen közeli viszonyt ápol a gyerekirodalommal. A Liszt Ferenc téri gyerekkönyvtárat vezető Kucska Zsuzsa egy kis múltidézéssel nyitott: a Dóri és Marci nyomoz-hoz hasonló „kaland-, játék-, kockázatkötetek” (egy téma többféle befejezéssel) már a rendszerváltás környékén megjelentek a magyar könyvpiacon. Az elsők között a Rakéta Könyvkiadó Kft. gondozásában bukkantak fel efféle könyvek, például Steve Jackson és Ian Livingstone A Skorpiók mocsara című munkája, de a Móra Kiadó sem tétlenkedett, közreadta egyebek mellett Steve Perry A polgárháború titkos ügynöke című írásművét. A műfaj térhódítása akkoriban nagy vihart kavart a könyvtárosok, a pedagógusok és a szülők berkeiben; a dilemma az volt, hogy mást is olvasnak-e majd a gyerekek, ajánljanak-e ilyen irodalmat a könyvtárak. Végül is nagy volt a kereslet: a 90-es évek második feléig rengetegen kölcsönözték ezeket a köteteket. Később aztán lankadni kezdett az érdeklődés.

Kucska Zsuzsa megjegyezte: a gyermekkönyvtárakban mindig megérzik a matricagyűjtési kedvet, a bibliotékák ilyenkor gyakorlatilag matrica-csereberehellyé válnak, ami nagyon jó, mert néha azok a gyerekek is megjelennek, akik amúgy nemigen járnak könyvtárba. Hangsúlyozta: gyermekkönyvtárosként minden olyan kezdeményezésnek örül, amely a könyvről, az olvasásról szól. Hozzátette: milyen jó lenne, ha a gyorskiszolgáló éttermekben lenne egy plakát vagy pár szórólap, amely jelezné, hol van könyvtár a szűkebb környéken, a könyvtár pedig ugyanilyen módokon hívná fel a figyelmet, merre található a közelben McDonald’s. Mindenki jól járna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.