galéria megtekintése

E-könyv a jelen és a jövő

Könyvkiadás

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 30. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Napjainkban a hagyományok őrei ugyanúgy ekézik az e-könyveket, ahogy annak idején a könyvnyomtatás megjelenésétől féltették egyesek a magas kultúrát. És tessék, sok évszázados tapasztalat, hogy a könyvek sokkal több emberhez elvitték a tudást, az irodalmat, mint annak előtte. Következik ebből, hogy minden rendben az e-könyvekkel? Ez nem, de rengeteg munka már most látszik ezen a téren – efféle tapasztalat szűrhető le a nemzetközi könyvfesztivál Az e-könyvek jelene és jövője című kísérőrendezvényének meghallgatása után.

Manager Paul Cowan displays some of the many lost e-book readers, in front of shelves of traditional print books waiting to be claimed at the Transport for London Lost Property Office (LPO) in central London February 14, 2013. It is estimated that over 15 million items of property have been found across the London transport network since 1933, when it was started. The LPO receives up to 1,500 items per day. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN)
Toby Melleville / Reuters

Harminc éve még a férfiak olvastak többet, 2000 óta már a hölgyek, de ez a több is jóval kevesebb, mint anno. Harminc éve az olvasási szokásokat firtató kutatók még azt tapasztalták, hogy minden második megkérdezett olvasott könyvet előző nap, ma már csak minden negyedik mond magáról ilyet. Fontos, hogy könyvet, mert egyéb digitális tartalom elképesztő mennyiségben ömlik az emberre.

 

Meglepő módon éppen a digitális eszközök hozhatják vissza a könyvkerülők fejébe akár a magas kultúrát is. Hammer Ferenc szociológus, médiakutató azt tapasztalja, hogy a könyvekből való művelődés napjainkban szubkulturális jelenség. A zöm elektronikus formátumban szerzi be ismereteit, és ugyanilyen formában teríti, amit megtudott. A mai fiatalok elképesztő mennyiségben állítanak elő szöveget, sokféle nívón és formában.

Nyáry Krisztián irodalomtörténész és író szerint nem arról van szó, hogy az egyik információközlő forma válságban van, a másik meg az ő rovására hódítja a teret. Sokkal inkább arról, hogy a fiatalok a digitális korszak gyermekei, akik ahhoz szoktak, hogy a neten élnek, chatelnek, online léteznek a nap döntő részében. Ha ehhez szoktak, akkor a digitális térben kell nekik nívós olvasnivalót adni, hogy ne maradjanak ki a gondolkodtató szövegekből. Ugyanazt a tartalmat papíralapon és e-könyvként is ki kell adni. Mautner Zsófi receptjei eleinte az interneten terjedtek, majd megjelentek nyomtatott formában is, mindkettőre van igény. Sőt kimondottan előny, ha egy mű mindkét formában megjelenik.

A könnyedebb regényeiről ismert Fejős Éva olyan praktikus előnyt is említett, hogy ha történetesen New Yorkban megjelenik kedvenc szerzőjének egy kötete, nem kell átrepülnie ahhoz az óceánt, hogy az elsők között olvashassa a művet, megteheti, hogy Budapesten kifizeti az e-könyvváltozat árát. Az sem zavarja, hogy ezért többet kell leperkálni, mint ha várna fél évet a papíralapú műre. Szerzőként azért kedveli az elektronikus formát, mert utólag kijavíthatja a tévedését. A nyomdából kikerült példányok esetében erre nincs lehetőség. Arra is van mód, hogy többlettartalommal töltse fel írását. A digitális térben bármi elfér, legfeljebb az olvasó tér ki a hitéből a túl hosszú mű olvasásakor.

Az e-könyv-olvasók másik előnye, hogy segítségükkel nem maradunk hoppon. Olyan nincs, hogy elfogy a boltban a sikerkönyv,mert nincs több a raktáron. Ha szükségem van a tartalomra, egyszerűen letöltöm. Az sem mellékes, hogy az olvasókon, ha kell, nagyíthatók a nagymamának a betűk, a fényerősség is változtatható. Nincs messze, hogy a hajtogatható kijelzőknek köszönhetően az ember az eddiginél is személyre szabottabb formátumú e-könyvekhez jut.

Másik praktikum, hogy egyetlen eszközre az egész család könyvtára feltölthető. Mesét olvashatunk a gyereknek, majd a poronty elalvása után ugyanazon az eszközön folytathatjuk a saját könyvünket – példálózott Farkas István e-könyv-blogger, aki szerint ha egy könyvnek nem jelenik meg elektronikus formátumú kalózkiadása, akkor az valószínűleg nem is érdekes.

Hogy mi várható? Egyértelműen az elektronikus könyvek térhódítása. A világ mind nagyobb részén már a tanulás is elektronikus tananyagok segítségével történik. Akik ilyen formában találkoznak először a tudással, a világirodalom remekeivel – még ha zömmel kivonatolt formában is –, azok számára az e-könyv lesz a magától értetődő. Azok lexikonokat, szakkönyveket sem tízkilós kivitelben vásárolnak, hanem elektronikus formában. A hagyományos könyveket temetni mégsem kell, de botorság a korábbi korszak visszatértében reménykedni.

Digitális kotta a zongorán

Az e-olvasó hamar megtalálja a helyét. Csak két példa: A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában rendezett Ottlik Géza-kiállítás megnyitóján Hirtling István színművész e-olvasóról olvasott föl részleteket az Iskola a határon című műből.

Nyilván úgy állította be a betűnagyságot, hogy a lehető legkényelmesebben tudja interpretálni a szöveget. A Fekete-Kovács Kornél-trió előadásán Cseke Gábor dzsesszzongorista e-olvasón hozta magával a kottát, és kellő pillanatban egy suhintással lapozott a következő oldalra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.