galéria megtekintése

E ház helyén állt a ház

1 komment


N. Kósa Judit

E ház helyén állt a ház,
melyben május 29-től június
3-ig lakott és alkotott
Nimbusz Endre Bertalan.

Békés Pál tüneményes gyerekregényében, A kétbalkezes varázslóban ez a műmárvány táblára vésett felirat fogadja Fitzhuber Dongót, a Nimbusz Endre Bertalan utcai lakótelep frissen kinevezett, pályakezdő körzeti varázslóját, amikor megérkezik új állomáshelyére. Azt gondolnánk, az ilyen tábla éppúgy az írói fantázia terméke, mint Sogenannte Sigismund, a kivénhedt tansárkány.

De nem.

 

Ilyesféle emléktáblát kettőt is találtunk, amikor végigcserkeltük a fővárosi lakótelepeket. A XIII. kerületi Jász utca 102. alatti megtermett panelházán azt jelzi a felirat, hogy korábban itt állt Tichy Lajos labdarúgó szülőháza. Ennél is figyelemre méltóbb azonban egy a XIV. kerületi Szentmihályi út 25. alatti tízemeletes tömbön fellelhető tábla: hirdeti, hogy itt állt 1945-ben az az őrszoba, melynek kapujában április 22-én szovjet katonák megölték a parancsnokot, Paál István rendőrhadnagyot. „Mindig a rendet, a biztonságot szolgálta, ezért áldozta életét is” – írták emlékének adózó fiai.

Pap Verára emlékezik a Kárpát utcai panelház
Pap Verára emlékezik a Kárpát utcai panelház
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mindazok, akik az Újlipótváros vagy a Bartók Béla út döbbenetes emléktábla-sűrűségéhez vannak szokva, természetesen csalódni fognak, ha az egyenként tíz- meg tízezernyi lakást magukba foglaló lakótelepeken kutatnak mementók után. Nem mintha a hivatalosságok már az alapításkor nem tartották volna fontosnak, hogy ne pusztán anya- és gyermekszobrok, illetve állatos csobogók élénkítsék a betont. Jó példa erre az utcaneves emléktábla: Teszársz Károly 1916-ban elhunyt szocdem vezetőnek nincs több köze az óbudai lakótelephez, mint Bebo Károly barokk szobrásznak a békásmegyeri panelrengeteghez. Mindketten emléktáblát kaptak azonban a róluk elnevezett utcában. Egyszerűen el kell telnie egy emberöltőnek, hogy egy lakóhely kitermelje híres halottait.

Amikor egy lakótelep már elég „régi”, akkor nemcsak megnőnek a fák, de le is zajlik ez a fajta nemzedékváltás. Így lett emléktáblája a József Attila-lakótelepen Kardos ­László etnográfusnak (Epreserdő utca 32.) és Albert Flórián labdarúgónak (Hurok utca 7.), valamint Óbuda legelső telepi házában Horváth Árpád technikatörténésznek (Pacsirtamező utca 61.), akárcsak Radics Béla zenésznek a Gyöngyösi utcában.

Albert Flórián hol élt? Ferencvárosban
Albert Flórián hol élt? Ferencvárosban
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mivel a panellakótelepek még mindig viszonylag fiatalok, nem csoda, hogy csak az utóbbi évtizedben jelentek meg falaikon az emléktáblák. Még az 1980-ban elhunyt költő, Tamkó Sirató Károly emlékének felavatásával is 2007-ig várt az óbudai önkormányzat (Vöröskereszt utca 14.), és ugyanabban az évben vésték márványba az 1991-ig élt Barba Péter szobrász nevét (Folyamőr utca 2.). Csepelen Marosiné ­Földvári Irén ­naiv festő nevét lehet kisilabizálni egy negyedszázada állított, erősen megkopott kőlapon (II. Rákóczi Ferenc út 50–56.). Újbudán Berczik Zoltán asztaliteniszező (Budafoki út 83.), a XV. kerületben Edőcs István ökölvívó (Mézeskalács tér 4.), a XIII. kerületi Tahi utcában Matura Mihály birkózó (58.) és a harminc éve meghalt Mikes György humorista (52.) kapott emléket. Pár hónap telt csak el viszont Pap Vera színésznő halála után, hogy az egykori KISZ-lakótelepen, a Kárpát utca 24. alatt emléket állítsanak neki.

A szocializmus évtizedeire oly jellemző, státuszemelő lakáscsere-sorozat bontakozik ki a Nagy László–­Szécsi Margit költő házaspár emléktábláiból: 1955-től 1967-ig a zuglói szocreál lakótelepen (ma Wass Albert tér 1.) laktak, majd átköltöztek az újlaki Duna-part modern telepére (Árpád fejedelem útja 66.). Sajátos történetet mesél el az őrmezei Költők parkja is, ahol kezdetben emléktábla, ma viszont már térplasztika emlékeztet azokra az időkre, amikor Kálnoky László, Zelk Zoltán és Kormos István itt töltötte élete utolsó szakaszát, és egy itteni eszpresszóban ült össze rendszeresen megvitatni a világ dolgait.

Beni, az emlékezetes blöki

Mátyásföldön a helyhatóságtól vagy civil szervezettől független, öntevékeny emlékállítás sem ismeretlen. A Jókai és a Villő utca sarkán, egy árnyas kert mélyén legalábbis áll egy posztamens. Rajta szikár szöveg emlékezik meg Beniről, a hűséges kutyáról.

Az óbudai panelrengeteg viszont abban vezet, hogy egy szűk területen itt látható a legtöbb, kortársnak szentelt emlék. A Vörösvári úti rendelőintézet falán a fiatalok gondját viselő legendás Pingpong doki, azaz Faragó Sándor kapott táblát; odébb, a 41. alatt debreceni Szűcs László „író és 1956-os szabadságharcos”, átellenben, a Szőlő utca 82. homlokzatán pedig vitéz Tobak Tibor repülő ezredes emlékezete őrződik.

A Facebookon közreadott körkérdésünkre egyébként olyan visszajelzéseket is kaptunk, amelyek mulasztásra mutattak rá. A mátyásföldi Kolozs utca lakói például Képessy József színész emléktábláját hiányolják: „Ő is el lett felejtve. Imádtuk Józsi bácsit!”

Gazdagrét és szomszédjai: a leghíresebb lakótelep

A budapesti lakótelepek nem egy esetben magának a városrésznek állítanak emléket. Újpalotán Tenke Tibor építészre és munkatársaira emlékeztet egy kő, amelyet a telepépítés kezdetének 40. évfordulóján emeltek. Óbudán a Kórház utca 23. alatt az első ottani házgyári panel ­beemelésére, a Bálint György utca 6. falán pedig a huszonötezredik házgyári lakás elkészültére figyelmeztet tábla. A békásmegyeri Jós utcában (8. szám) a tragikus házrobbanásra emlékeznek: a véset a katasztrófa első évfordulóján, 1994. szeptember 14-én készült el. S ha már lakótelep, nem feledhetjük Gazdagrétet (képünkön), ahol 1987 és 1999 között a Csíkihegyek utca 1. négy lakásában forgatták a Szomszédok című teleregényt. Az emblematikus sorozatra és az 1984-ben megkezdett telepépítésre a „szomszédok padja” tavalyelőtt óta hívja fel a figyelmet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.