Domingo baritonszerepben

Giuseppe Verdi Rigoletto című operájának egyedülálló közvetítésére készül a BBC brit közszolgálati televízió: eredeti helyszínekről, valós időben sugározza szeptemberben a darabot, amelynek külön érdekessége, hogy tenorként Plácido Domingo énekli az udvari bohóc szerepét, noha azt Verdi baritonra írta.

A Rigolettót a vágy, a szerelem és a csábítás nagy meséi között tartják számon - fogalmazott a BBC, hozzátéve hogy a közönség eddig leginkább színpadi környezetben láthatta a darabot. Most azonban a RAI olasz televízióval közös közvetítés révén a történet "szívébe" kalauzolják el a nézőket.

A két estét felölelő élő közvetítés során a darab szereplői Mantova városában, a cselekmény szerinti helyszíneken adják elő a darabot, Rigoletto szerepét Plácido Domingo énekli.

"Az operát úgy adják elő, mintha film lenne, az énekesek úgy mozognak majd a helyszínek között, akárcsak a filmekben" - számolt be Jan Younghusband, a BBC zenei közvetítésekért felelős szerkesztője. "Ez nagyon kockázatos, mert a kamerák síneken mozognak és a szereplőkkel haladva finoman követik őket szobáról szobára vagy éppen a külső helyszínekre. Mindez rendkívül bonyolult, nagyon érdekes élmény lesz megfigyelni, miként megy" - magyarázta a televíziós szakember.

A BBC szerint a produkció óriási léptékű és teljesen egyedülálló. A helyszínek a cselekmény szerint tűnnek fel, beleértve a mantovai hercegi palotát is. A zene azonban - bár élőben csendül fel - máshonnan szól majd, ez még tovább nehezíti a televíziós stáb feladatát.

A közvetítés vélhetően kasszasiker lesz, erre a produkcióban résztvevők névsora is garanciát jelent. A rendező olasz, vele együtt egy díjnyertes olasz operatőr, Vittorio Storaro gondoskodik a három felvonásos darabról, amelynek mintegy száz társproducere van. A BBC szeptember 4-én és 5-én tűzi műsorra a közvetítést.

Rigoletto "természetesen a létező egyik legmegindítóbb szerep, és nem vagyok biztos abban, hogy nem kerekednek felül rajtam a könnyek, amikor énekelni fogom. Ez az első opera, amelyet hallottam, Borsa volt az első szerepem, amelyet énekeltem" - mondta Domingo.

Noha a világhírű tenor pályafutása során hozzávetőleg 130 szerepben tűnt fel, ezúttal baritonként kell helyt állnia. "Amikor Andrea Andermann rendező felkért, hogy énekeljem Rigolettót, azt válaszoltam, olyan sok jó bariton van a világon, aki el tudná énekelni. Ő azonban azt válaszolta, nem baritont keres, hanem azt a Rigolettót, akit én életre tudnék kelteni" - fogalmazott a művész.

Domingo kiváltságosnak nevezte, hogy részt vehet az élő filmben, olyan körülmények között, ahogy azt Verdi megálmodta és a cenzúra ellenére is kidolgozta.

A Victor Hugo betiltott színdarabján alapuló operát először 160 éve mutatták be Velencében, de csak azután engedélyezték, hogy néhány változtatást eszközöltek benne. Így lett például Gilda csábítója király helyett herceg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.