galéria megtekintése

Botrány az MTVA-ban, döbbent szülők, síró gyermekek

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 23. számában
jelent meg.

Cegelnyik Natália
Népszabadság

Az MTVA nem hosszabbítja meg a Magyar Rádió Gyermekkórusa két karnagya egyikének, Kabdebó Sándornak a július 31-ével lejáró szerződését. Távozásának híre felháborodást keltett a szülők és a gyerekek körében is.

A botrány egy ötödik osztályos gyermek szüleinek panaszlevelével kezdődött. Ezt azóta sem hozták nyilvánosságra, de annyit tudni lehet, hogy írói nem tartották eléggé színvonalasnak a kórust befogadó Marczibányi téri Kodály iskolát. A Népszabadság úgy tudja, hogy a panaszlevelet a teljes szülői munkaközösség nevében írták. Csakhogy a múlt héten tartott rendkívüli szülői értekezleten kiderült, hogy a többség előzetesen nem adta hozzá a nevét.

A levél alapján indított vizsgálatnak lehet a következménye, hogy a kórus egyik karnagyának, Kabdebó Sándornak távoznia kellett. A szülők egy része csak az értekezleten értesült erről. Többen kijelentették, ha neki mennie kell, gyermekük is kilép a kórusból.

A kórustag gyermekek hosszú ideje a Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskolába járnak. Őri Csilla igazgató értetlenül áll a helyzet és az iskolát ért támadások előtt:

 

– Felelős vezető

nem gondolhatja komolyan, hogy a gyerekek életében háromévente lehet cserélgetni a karnagyokat

– mondta lapunknak. – A gyerekek kötődnek hozzájuk, és ők emberfeletti munkát végeztek. Nem tudom megfejteni, kinek állhat érdekében aláásni és gyengíteni egy ilyen híres iskola hírnevét, mint a Kodály. Figyelembe kell venni, hogy 570 gyerek jár ide, és ez a botrány veszélyezteti az ő egészséges fejlődésüket.

Az igazgatónő szerint megkérdőjelezhetetlen az iskola színvonala. Az idén több mint száz diák kitűnő eredménnyel teljesítette a tanévet, az országos, budapesti és nemzetközi versenyeken pedig évente kétszáz gyerek ér el helyezést. – A „kodályi” pedagógiai elveket képviselő iskolák között a Marczibányi téri az egyik utolsó bástya. Magas színvonalon folyik a zenei képzés, ezért azt gondolom, egy ilyen iskolát meggyengíteni nemcsak felelőtlenség, hanem gyakorlatilag a nemzeti kincsünkkel való játszadozás.

Kabdebó Sándor vezényli a gyermekkórust a Művészetek Palotájában a King’s Singersszel közös koncerten
Kabdebó Sándor vezényli a gyermekkórust a Művészetek Palotájában a King’s Singersszel közös koncerten
Kotschy Gábor / Müpa

Nem ez az első botrányos váltás a kórus történetében: 2012-ben Thész Gabriella leváltása is indulatokat keltett. Vezető karnagyként 17 évig állt a kórus élén, mielőtt egyik napról a másikra elküldték. A szülők megdöbbenéssel fogadták a hírt, mert senki sem egyeztetett velük a döntéssel kapcsolatban. Többen levélben tiltakoztak a leváltás ellen, a munkáltatói álláspont szerint azonban a karnagyot nem kirúgták, hanem nyugdíjazták. Ekkor került Matos László és Kabdebó Sándor az együttes élére, mire a döntéssel elégedetlen szülők gyermekei távoztak a kórusból.

Most is hasonló helyzet fenyeget. Az Origo értesülései szerint

Matos László vezető karnagy napjai is meg vannak számlálva,

a leváltásáról szóló hírt az MTVA azonban lapunknak nem erősítette meg. Most úgy tűnik, az MR Gyermekkórusának vezető karnagya továbbra is Matos László marad, Kabdebó Sándort pedig valószínűsíthetően a Picurkák és Palánták kórusának vezetője, Brebovszky Klára fogja váltani.

Pataki Ágnes a Kodály iskola szülői munkaközösségének tagja, a gyermeke négy éve kórustag. Ők átélték Thész Gabriella menesztését, és örülnek, hogy az akkor mélypontra került kórust a két karnagy újra felépítette, rövid idő alatt magas színvonalra emelte.

– A gyerekek szeretnek járni próbákra, örömmel énekelnek, és ez nekik köszönhető – mondta.

– Tavasszal, a hatvanadik jubileumi koncert után úgy látszott, mindenki meg van elégedve. Semmi előjele nem volt annak, hogy nem fogják meghosszabbítani Kabdebó Sándor szerződését. A Kodály iskola végig maximálisan együtt tudott működni a kórussal, minden szempontból megfelelt a gyerekek igényeinek.

Pataki Ágnes hozzátette, hogy szeretné megóvni gyermekeit attól, hogy háromévente hasonlóan botrányos körülmények közötti karnagyváltásoknak legyenek kitéve.

A Népszabadság értesülései szerint nemcsak a személycsere, hanem a kórus áthelyezése is szerepel a tervek között.

A koncepció alapján a jövőben nem a Kodály iskola fogadná be a gyerekeket, hanem különféle iskolákba járnának a kórus tagjai, a próbákat pedig a Magyar Rádió épületében tartanák.

Az igazgató tájékoztatása szerint az iskolában minden feltétel adott a gyermekkórus tagjainak. A II. kerületi önkormányzat negyvenmillió forintért építtetett próbatermet az intézményben. Helyben folyik a hangszeres oktatás, és van sportolási lehetőség is. A kórustagok a közismereti oktatáson kívül heti nyolc-tíz próbán vesznek részt. A gyerekek terhelése hatalmas, de a szülők ennek tudatában íratják ide gyermekeiket.

Kérdésünkre az MTVA írásban leszögezte, hogy Kabdebó Sándor határozott idejű szerződése lejárt, és nem hosszabbították meg. A tiltakozó szülők véleménye fontos számukra, de munkáltatói minőségükben más szempontokat is figyelembe kell venniük. Remélik, hogy a váltás semmilyen káros hatással nem lesz az együttes színvonalára, maguk továbbra is minden feltételt biztosítani kívánnak a szakmai munkához.

A gyermekkar két híres esete

2012 novemberében 8,6 milliós költségvetésből újraforgatták a gyermekkórussal a köztelevíziókban használt Himnusz-felvételt. A kórustagok mögött körülbelül ezer alsó tagozatos diák asszisztált a délután kettőtől este kilencig húzódó forgatáshoz.

A gyerekeknek hat-nyolc fokos hidegben a Lánchídnál fagyoskodva kellett végigcsinálniuk, cserébe ajándékcsomagot kaptak az MTVA-tól.

Tavaly ősszel az MR Gyermekkórusa a világhírű King’s Singersszel, napjaink egyik legkiválóbb a cappella együttesével lépett fel a Művészetek Palotájában. A gyermekkórus rövid, önálló műsora után közös produkciót adott elő a hat férfi énekessel. A különleges koncerten a King’s Singers kifejezetten erre az alkalomra átírt slágereit szólaltatták meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.