galéria megtekintése

Dezső lopja a hypót

1 komment


Fáy Miklós

Nem tudom, hogy van-e itt valami csavar a mozivászon mögött, Madarász Istinek először be kell bizonyítania, hogy tud teljesen fölösleges és értelmetlen filmeket készíteni ahhoz, hogy pénzt kapjon később valami értelmesre is. Ha igen, akkor értem, miért készült el a Hurok. Ha nem, akkor fogalmam sincs, miért erre használta a nagy lehetőséget.

Mert amúgy a film, kétség nem fér hozzá, szépen kivitelezett, profi alkotás, emberek kerülnek valami időhurokba, hogy újra és újra megpróbáljanak ellépni a sors elől. Megölik, de mégsem, elütik, de mégsem, hibázik, de újrakezdhet.

Ugyan az élet többnyire arról szól, hogy nincs újrakezdés, vinni kell magunkkal a következményeket, de miért ne álmodnánk. A filmben élő mázlisták addig csiszolhatják a jelenné váló múltat, amíg nem sikerül túlélni.

 

Bocsánat: nekem ez egy kicsit kevés. Én az őrülteket szeretem, akiket szétvet a mondanivaló, és nem azokat, akiket szétvet a filmkészítés tudománya, de nem tudnak mit kezdeni vele. Összeraknak egy forgatókönyvet, amelynek sem értelme, sem logikája nincs. Vagy legalábbis nem értem, mi a jó abban, hogy ugyan újra lehet kezdeni, de ettől a főhős folyton saját magába botlik, ő látszik minden fülkefényben, ő fekszik holtan a fürdőszobában, neki kell megfojtogatni önmagát, mint annak idején az amerikai kollégáknak a Harcosok klubjában.

Martinovics Dorina, Száraz Dénes
Martinovics Dorina, Száraz Dénes

Közben ne csak a csúnyára emlékezzünk: van itt két főszereplő, akiknek kifejezetten jól áll a mozi, és jól állnak egymásnak: Martinovics Dorina és Száraz Dénes. Tényleg csak azért nem merem hangosabban dicsérni őket, nehogy félreérthető legyek, és valami Hurok 2. vagy Hurok 3. előkészítésében kelljen bűntársnak érezni magam. Amúgy is érezhető, hogy Madarász Isti ugyan össze tud rakni egy filmet, de a színészeket nem képes kezelni, Hegedűs D. Géza a színpadon edzett lassú kényelmességgel adomázik, és eszébe nem jutna az embernek, hogy az általa játszott kedélyes Piacsek bácsi a szerepe szerint nőgyógyász.

Az Anger Zsolt által alakított gengszter, neve szerint Dezső, azzal foglalkozik, hogy a kórházi halottak agyából kivont hypo nevű szert csempészi külföldre, mert az gyorsít. Tényleg csak ennyire futotta? Anger egyébként láthatóan különbözni akar korábbi gengsztereitől, ami dicséretes, de már annyira különbözik, hogy nem is hinnénk emberi lénynek.

Elfuserált párbeszédek, amelyekben folyton a nézőket kell tájékoztatni, hogy egyáltalán miről is van szó (vesd össze az Egy csók más semmi című klasszikussal: „eléállok, és elmondom neki, hogy már fél éve a feleségem vagy"), futkosások, újrajátszások. Megy ez, ha kell a végtelenségig.

Van, aki azért lesz filmrendező, mert valamit mondani akar a világról. De az nem Madarász Isti.

Hurok

Forgalmazó: Forum Hungary

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.