Detektívek éjszakája a szegedi egyetemi könyvtárban

A bűnügyi regények, a detektívek világát választották az idei könyvtári éjszaka témájául a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárban – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
18-án, szerdán este az év más napjaival ellentétben nem bezárják az egyetemi könyvtár kapuit, hanem tágra nyitják és könyvtárosok várnak mindenkit, akit vonz a klasszikus detektívregény, a rendőrségi krimi, a politikai krimi, a bírósági dráma. A szórakoztató és néha szépirodalommá nemesülő műfaj ismerői már késő délutántól próbára tehetik tudásukat több papíralapú vagy a könyvtár honlapján kitölthető fejtörővel.

Az éjszaka nyomozós játékok is indulnak, a vállalkozó kedvűek a népszerű szabadulós játékoknak a könyvtári éjszakához adaptált változatait is kipróbálhatják, a nagy könyvtári túrákon pedig az épület titkait is megismerhetik. Ki-ki egyedi naplót, jegyzetfüzetet vagy éppen könyvborító-montázst készíthet.

A bűntény, az elkövető és a detektív már a mozi kezdetétől kedvelt motívuma volt a filmkészítőknek. A stílusok, a karakterek változtak ugyan, de a lényeg: a bűn, a bűnös és a leleplezés már száz évvel ezelőtt is szerepeltek a vásznon. Az éjszaka 1915 környékén készült némafilm-krimiket, valamint játékfilm- és filmsorozatrészleteket vetítenek.

Több kiállítás is várja a vendégeket: tárlat mutatja be, milyen borítókat terveztek hazai és külföldi grafikusművészek Agatha Christie regényeihez, az épület előtt pedig egykori és mai rendőrségi járművek láthatók majd. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei előadásokat tartanak a töltényhüvelyeken és lövedékeken keletkezett nyomok összehasonlításáról, valamint a helyszínelés eszközeiről és módszereiről is. A programok közül idén sem maradt ki az immár kilencedik alkalommal megszervezett könyvtári éjszakák egyik legnépszerűbb eleme, a „kegyelem órái". Azok, akik az egyik játékhelyszínen elnyerik a Fogd a pénzt, és fuss! feliratú igazolólapot, késedelmi díj megfizetése nélkül adhatják vissza lejárt határidejű könyveiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.