galéria megtekintése

Deszkán innen, deszkán túl

0 komment


Szemere Katalin
NOL

A 2014–2015-ös évad második fele izgalmakat ígér a színpadokon és a vezetői kinevezésekkel kapcsolatban is. Feltehetően ez az időszak is a kiszámíthatatlanság jegyében zajlik, nemcsak az igazgatói pályázatoknál. Színházbezárástól lehet tartani, privatizáció és költözés is várható.

A fővárosi önkormányzat kiírta a pályázatot a Budapest Bábszínház, a Kolibri Színház, az Örkény Színház, a Szabad Tér Színház és a Vígszínház ügyvezető igazgatói posztjára, a Víg kivételével mindegyik kinevezés február 1-jétől 2020. január 31-ig érvényes. A Vígé július 1-jétől öt évre szól. Ugyanez a helyzet a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházzal is. E két utóbbi teátrum igazgatóit tavaly fura helyzetbe hozta a fenntartó. Nyíregyházán eredménytelen volt a pályázat, így a korábbi vezetőt, Tasnádi Csabát további egy évre nevezték ki, Eszenyi Enikő megbízatását viszont szokatlan módon egy év négy hónappal meghosszabbították. (Feltehetően a nyáron írják ki a pályázatot a Radnótira, a Katonára és a Pécsi Nemzetire is.)

Úgy tudjuk, a kedd délutáni határidőig mindegyik budapesti színház jelenlegi direktora újrapályázott: Meczner János (Bábszínház), Novák János (Kolibri), Mácsai Pál (Örkény) és Bán Teodóra (Szabad Tér) is. A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatóságától megtudtuk, az Örkény és a Szabad Tér ügyvezetői igazgatói posztjára egy-egy pályázó jelentkezett, a Bábszínházra és a Kolibrire kettő-kettő. A Magyar Színház korábbi menedzserigazgatója, Sipos Imre színész a Budapest Bábszínház másik pályázója és a színész-műsorvezető Kembe Sorel-Arthur a Kolibrié.

Eszenyi Enikő a Víg színpadán
Eszenyi Enikő a Víg színpadán
Fotó: Dömölky Dániel

 

Megtörtént a vezetőváltás a Magyar Színházban, január 1-jétől Zalán János az új direktor. December 31-én lejárt a Bárka Színház igazgatója, Seress Zoltán mandátuma. Azóta sem tudni, mi lesz a Bárkával, megtartja-e, új tulajdonost keres vagy egyszerűen felszámolja az alapító-tulajdonos józsefvárosi önkormányzat.

Privatizálják a Centrál Színház Nonprofit Kft.-t, a nyilvános pályázatra január 19-ig bárki ajánlatot tehet, aki minimum 192 millió forintot ad a fővárosi önkormányzat tulajdonáért. Ezzel együtt a társaság ingatlanjait is bérbe kell vennie az új tulajdonosnak, havi 6,75 millió forint plusz áfáért.

A Millenáris Teátrumban elkezdődik a Nemzeti Táncszínház új helyének kialakítása. Vélhetően az év végén adják át a budai Várból kiköltöztetett intézménynek. A felújításra-átszabásra a kormány 2,6 milliárd forintot ígért.

Az biztos, jó néhány ígéretes bemutatóra számíthatunk. A Tartuffe-öt rendezi Bagossy László az Örkényben Nagy Zsolttal és Znamenák Istvánnal a főszerepekben. A Kurázsi mama és gyermekeit Zsámbéki Gábor rendezésében a Katonában mutatják be Fullajtár Andreával a főszerepben. A Faustot állítja ugyancsak a Katona színpadára Schilling Árpád, aki tavaly bejelentette: nem kér több állami támogatást színházának, a Krétakörnek. Faustot Máté Gábor játssza, Mephistophelest Kulka János.

Kovalik Balázs újra Magyarországon rendez, A bolygó hollandi félig szcenírozott előadását a Wagner-napokra, a Müpába. A Bodó Viktor rendezte Koldusopera a Víg és a Szputnyik koprodukciója lesz, Mészáros Máté játssza Bicska Maxit. A Forte Társulat a Bűn és bűnhődésre készül, színpadra állítja Horváth Csaba. Alföldi Róbert a Budapest Bábszínházban a Kabarén dolgozik, konferanszié: Bercsényi Péter, Sally Bowles: Mórocz Adrienn. Két új Székely Csaba-művet mutatnak be még az évadban. Az Örkényben megy majd Ascher Tamás rendezésében a Csoda, hogy élünk és Szombathelyen, Béres Attila állítja színpadra a Vitéz Mihályt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.