Kétmillió dollárt kap Depardieu filmje a Filmalaptól

Egy első világháborús szibériai fogolytáborban előadott legendás Csárdáskirálynőről szóló, magyar koprodukcióban készülő filmben szerepel Gerard Depardieu - értesült a The Hollywood Reporter. A Filmalap cáfol, Kalmár Péter producer szerint szóbeli ígéret van.

A francia színész az orosz hadifogolytábor parancsnokát alakítja majd az It's Showtime, Siberia! című produkcióban, amely Tasnádi István forgatókönyvéből, Vecsernyés János kamerája előtt születik az Oscar-jelölt román Robert Dornhelm rendezésében.

A 15 millió dolláros (3,6 milliárd forintos) költségvetésű film az A Company produkciója, támogatói között szerepel a Magyar Nemzeti Filmalap, emellett német, osztrák és orosz helyi forrásokból gyűlt össze rá a pénz.

A film Kálmán Imre Csárdáskirálynőjének arról a legendás előadásáról szól, amelyet Szibériában hadifoglyok állítottak színpadra az első világháborúban

Depardieu számos orosz szerepet játszott – volt már Raszputyin is egy francia-orosz koprodukcióban –, mióta tavaly orosz útlevelet és állampolgárságot is kapott.

Az előkészületeknél tartó Siberia a Magyar Nemzeti Filmalaptól kétmillió dollárhoz jutott, emellett a produkció 1,9 millió dolláros adókedvezményt is igénybe vehet Magyarországon. A felvételek jövőre kezdődnek magyar, német és osztrák helyszíneken, a film 2016-ban kerül a mozikba.

A Filmalap azonban hivatalos közleményben cáfolja a támogatást. A közlemény szerint a Filmalaphoz a Filmservice Kft. augusztus végén nyújtott be pályázatot (It's Showtime Siberia – Túl az Óperencián címmel), amely jelenleg hiánypótlás alatt van. A Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága semmiféle döntést nem hozott még az említett filmtervvel kapcsolatban.

Az ügyben megkerestük a The Hollywood Reporter cikkének szerzőjét, Nick Holdsworth-t. Az újságíró tájékoztatása szerint Kalmár Péter producer azt nyilatkozta a portálnak, hogy szóbeli ígéretet kapott a Filmalaptól támogatásra, amelynek hivatalos megerősítését a héten várja az intézménytől. Noha a Filmalap döntőbizottsága ma ülésezik, mivel a Filmservice pályázata épp hiánypótlás alatt áll, most biztosan nem lesz döntés az ügyben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.