galéria megtekintése

Dávid-csillagos üzenet a Krétakörnek

3 komment


Bárkay Tamás

Dávid-csillagot ragasztott a Krétakör irodájának ajtajára egy ismeretlen. Januárban már találtak egy hasonló üzenetet. Nem fogadnak el állami támogatást, mert úgy érzik: politikai döntés volt, hogy az Emmi csak 5 millió forintot ítélt meg nekik tavaly. Azt üzenik, hogy nem adják fel, túl fogják élni „ezt a rendszert”.

Kézirajzú Dávid-csillaggal dekorált cetlit – post it-et – talált irodájuk csengőgombja alá ragasztva hétfőn a Krétakör ügyvezetője, Potyondi Linda. Az eset megdöbbentette a címzetteket, a fotókat a Facebookra is kitették, ezzel a kommenttel: „Ma reggel ezt találtuk az irodánk bejáratánál. Úgy vagyunk ezzel, mint hajdan a dán király. Ha a zsidókat b...tatják, akkor magunk is zsidók vagyunk. Ha a cigányokat, akkor cigányok, ha a buzikat, akkor buzik. A megbélyegzés egyetlen hatásos ellenszere a szolidaritás. Aki egyetért velünk, az nyomjon egy like-ot! Most jól jönne, mert nehezen indult a nap Krétaköréknél".

Ezt a rajzot találták az irodájuk bejáratánál
Ezt a rajzot találták az irodájuk bejáratánál
Facebook

A bejegyzés másfél nap alatt több mint 100.000 embert ért el, 2.500-an lájkolták, és 240-en osztották meg.

 

Potyondi Linda érdeklődésünkre elmondta: januárban, amikor az épületbe költöztek, a poros postaládájukra valaki ugyancsak egy Dávid-csillagot rajzolt az ujjával, azt sem értették, ahogy most ezt az akciót sem. Elképzelhető, hogy a Krétakör művészeti vezetőjének, Schilling Árpádnak a Magyar Narancsban futó – többek között a kormányt is élesen bíráló – publicisztikai sorozatának legújabb darabja (amely Erdő Péter bíborost támadta) sarkallt valakit az üzenet elhelyezésére. A cédula egy gyáva ember primitív provokációja – jegyezte meg az ügyvezető.

A jelek szerint a Krétakör helyzete a hétfői esettől függetlenül stabil. A szervezet honlapján „Nélküled nincs játék” címmel buzdítja közösségi finanszírozásra látogatóit. A remélt támogatásból, mint írják, új színházi formákat, oktatási programokat és közéleti akciókat mutathatnak be, amelyek célja nem a kormány megbuktatása, hanem az, hogy az emberek végre szabadon merjenek gondolkodni saját helyzetükről.

Dávid-csillag a Feketeország 2004-es bemutatóján is. A Krétakör sikerprodukciója
Dávid-csillag a Feketeország 2004-es bemutatóján is. A Krétakör sikerprodukciója
Ilovszky Béla / theater.hu

Az ügyvezető ezzel kapcsolatban elmondta:  tavaly úgy döntöttek, hogy mindaddig nem fogadnak el állami támogatást, amíg azt nem szakmai alapon, szakmai múltjuk és terveik alapján ítélik meg. Ami a működési pályázatukat illeti, 2013-ban és 2014-ben is közbelépett az Emmi, és a színházi kuratórium szakmai döntését felülírva először 10, majd egy évvel később már csak 5 millió forintot ítélt meg nekik (2014-ben a megpályázott összeg a megítélt hétszerese volt!).

Politikai döntés született tehát. Nem meglepő, hiszen a norvég pénzek kapcsán indított civilellenes hadjárat keretében két vizsgálat is fut ellenük (NAV, KEHI), egyébként indokolatlanul – emlékeztetett az ügyvezető, megjegyezve:

mindenkit rájuk küldenek, akit csak lehet.

Hogy mire lett volna elég ez az ötmillió, Potyondi Linda válaszképpen így válaszolt: pont annyira, hogy komolytalanná tegye a további pályázást. Nem akartak asszisztálni egy nevetséges eljáráshoz. A történtek nyomán drámaian be kellett szűkíteniük működési kereteiket, a korábbi 600 négyzetméter helyett 80 négyzetméteren intézik ügyeiket, munkatársaik számát bő tucatnyiról háromra kényszerültek csökkenteni.

Előadásaikat legnagyobbrészt külföldi és hazai koprodukciós partnereik segítségével állítják színpadra, hátrányos helyzetű gyerekeknek szóló oktatási programjukat egy szponzorral közösen finanszírozzák.

„Nem adjuk fel. A Krétakör túl fogja élni ezt a rendszert."

– üzente a kormánynak lapunkon keresztül Schilling.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.