galéria megtekintése

„Van még egyátalán valaki, aki tévét néz?”

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 03. számában
jelent meg.

Rosanics Petra
Népszabadság

A videoblog (vlog) a blogolás egy formája: a szerző (a videoblogger) öt-tíz perces filmben közvetít tartalmat követőinek valamely internetes videomegosztón, többnyire a YouTube-on. A videoblogok sokfélék, vannak személyes jellegűek, filmekkel, zenével, videojátékokkal foglalkozók, de főzési és sminkelési tippeket adó csatornák is.

Videoblogot indítani viszonylag könnyen, relatíve ingyen lehet, és a videókra fordított idő mennyisége is csak a bloggertől függ. Ebben a magyar termés előzi a Nyugatot:

egyik-másik magyar YouTube-sztár ugyanolyan népszerű itthon, mint amerikai vagy brit kollégáik saját földijeik között.

A két legnépszerűbb hazai videoblog, a Videómánia és a Hollywood Hírügynökség. A csatornákat működtető két huszonéves, Dancsó Péter (Videómánia) és Szirmai Gergely (Hollywood Hírügynökség) eltérő személyiség, bár nagyjából egyidősek, és mindketten elsősorban filmekkel foglalkoznak videóikban, stílusuk és világlátásuk nagyon más.

 

Dancsó Péter a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett média–dizájn mesterszakon, Szirmai Gergely az ELTE média és kommunikáció tanszékén szerzett diplomát, majd a Színművészetin tanult tévés műsorkészítést. A bloggerkedés mellett szabadúszóként dolgoznak: Dancsó operatőrként és vágóként, Szirmai filmkészítőként (ő rendezte például az Ivan & the Parazol Modernial című dalának klipjét).

Nem sok különbséggel indult a két YouTube-csatorna, a Videómánia 2010 decemberében, a Hollywood Hírügynökség a következő év májusában. Dancsó kezdetben a magyar vígjátékgyártás tisztességes alázására specializálódva filmekről és sorozatokról készítette maró gúnyú kritikáit. Miután elfogyott az alapanyag, elindította a Szakszerűen szériát: sikeres és népszerű hollywoodi produkciókról beszél saját stílusában, illetve a Kérdezz-felelek videókat, ahol rajongói kérdéseire válaszol, nem kevésbé kedvesen bánva velük, mint a filmekkel.

Dancsó Péter (Videómánia)...
Dancsó Péter (Videómánia)...

A Hollywood hírügynökség szerkezete nem sokat változott indulása óta: hetente jelentkezik új videóval, melyben egy vagy több friss filmet elemez. Ezt egészíti ki az időről időre felbukkanó KommentKedd, amelyben az előzőleg a Facebookon megszavazott rajongói kérdéseket válaszolja meg, és ami a hét bármely napján megjelenhet. Néha pedig egy-egy régebbi filmklasszikus (TorrenTéka-sorozat) vagy valamely népszerű, a követők által kikövetelt sorozat válik a videoblog témájává.

Szirmai közvetlenebb, kedvesebb figura, afféle srác a szomszédból, Dancsó többet humorizál, jóval cinikusabb és magának valóbb személy, valószínűleg egészen jó standup komikus lenne. Így a Hollywood Hírügynökség befogadhatóbb és fogyaszthatóbb műsort gyárt, a Videómánia sokkal megosztóbb, az egyszeri néző vagy imádja, vagy gyűlöli. Szirmai közelebb áll a klasszikus filmkritikushoz, szakmai szemmel elemzi a filmeket, amelyekről aztán elmondja saját, személyes véleményét. Ráadásul a videók elején filozofikus eszmefuttatást folytat valamely, az adott filmhez kapcsolódó társadalmi problémáról, ami népszerűségének egyik fő oka. Dancsó inkább viccvideókat gyárt, mintsem filmkritikákat, de nem is célja a filmeket értékelni, azt mindenki megteszi maga, az ő dolga annyi, hogy jól érezze magát és szórakoztasson.

...és Szirmai Gergely (Hollywood Hírügynökség)
...és Szirmai Gergely (Hollywood Hírügynökség)

Az egyes részek nézettsége a százezres nagyságrendtől a milliósig terjed, Dancsó Péter legsikeresebb videója jóval másfél millió megtekintés felett jár (többen nézik meg, mint a filmet, amelyről beszél). A közönséggel való kapcsolattartás alapvető a blogvilágban. A Hollywood Hírügynökség esetében ez partneri jellegű, Szirmai követőit Szerkesztőségnek hívja, és egyenrangú félként kezeli őket. Ha a Hollywood Hírügynökség a demokrácia, akkor a Videómánia tekintélyelvű rendszer, melynek fókuszában Dancsó, az „istencsászár” áll. Az ő rajongói a „Dancsicskák” – az elnevezés nem zavarja a 375 ezres rajongótáborának kemény magját adó tizenéveseket.

Kérdezz-felelek

Egy fehér lány meg egy fehér, egy félvér és egy fekete fiú egy parkban piknikezve üzeni: „Imádunk téged, Dancsó Péter!” A blogger válasza:

„Fogadjunk, azt sem tudjátok, ki vagyok.” Majd jönnek a kérdések:

„Ha felajánlanák, hogy legyél az X-faktor egyik zsűrije, szigorú lennél, vicces vagy engedékeny?” „Először is megterítenék ott az asztalon egy finom vacsorát, ilyen kis előkével, bejönne egy ilyen hegedűművész, azt oda hivatnám, és húzatnám vele a dalt a vacsorám mellé.

(...) Egyébként meg tök felesleges lenne, mert úgysem látná senki, ki néz még tévét?! (Videómánia, július 26-i videó, hat nap alatt 260 665-en nézték meg.)

„Nem akarom belevonni a politikát, de óvatosan megkérdezem, mit gondolsz a menekültügyről.” „Nem tudom, hogy lehet valamit óvatosan megkérdezni. (Eljátssza, hogy kérdés közben bebújik a szék alá.) Politikáról nem beszélünk a műsorban, de társadalmi kérdésekről nagyon is. (...) Volt ennél is durvább témánk, úgyhogy menjünk neki. (…) Abszolút komplex kérdés, ami nemcsak Magyarországnak a problémája, hanem egész Európának. (…) Úgyhogy mindenkinek javaslom, hogy nézzen utána, alakítsa ki a saját véleményét. (…) De egyet tudok mondani, bármi lesz ezek után a véleményetek, az nem fér rá egy plakátra.

(Hollywood Hírügynökség, augusztus 1-jei videó, két nap alatt 70 206-an nézték meg.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.