galéria megtekintése

Dokumentumfilmet csináltak a himnusszá vált Quimby-dalról

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 23. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Engedem, hadd menjen. Ez a címe Lévai Balázs televíziós újságíró dokumentumfilmjének, amelyben nemcsak a Csík zenekar által híressé tett Quimby-dal, a Most múlik pontosan születésének körülményeit ismerhetjük meg, hanem Rostás Izidort és Rostás Tarzant is.

„Volt idő, amikor a sokféle feldolgozás már annyira nyomasztott minket, annyi idegen support volt a fejünkben a dallal kapcsolatban, hogy nem is tudtuk eljátszani. De hogy miért lett ilyen népszerű, azt nem tudom.

Az ember kezében a gitárral ül egy kanapén hajnalban, és rátalál egy érzésre. Néha ilyen egyszerű.”

Ezt mondta Kiss Tibor, a Quimby zenekar frontembere, amikor egyszer a Most múlik pontosan című szerzeményéről beszélgettünk. Valóban rátalált egy érzésre, hiszen a dal eredetijét és feldolgozásait már több mint 22 millióan látták a neten.

 

Énekelte Janicsák Veca, Pál Dénes, a Ripoff Raszkolnikov és más profik. De játszották a Tornyosi Zsiványok, a sváb zenét játszó Werischwarer Burschen, a Sunyi Dög Kivételek nevű abonyi lányzenekar (a csanádapácai kakasfesztiválon) és még számos fura előadó.

A Csík zenekar, Kiss Tibor és az Erdőszombattelki zenekar együtt a marosvásárhelyi színpadon
A Csík zenekar, Kiss Tibor és az Erdőszombattelki zenekar együtt a marosvásárhelyi színpadon
Ecclipse Film

Hallhattuk angolul, kínaiul, egy indonéz lány előadásában, nagy koncerteken, énekversenyeken, ballagáson, lagzin és temetésen is. Bár a dalt Kiss Tibor írta, legtöbben a Csík zenekar feldolgozásában ismerik, az ő változatukban híresült el, sokan az ő szerzeményüknek vélik.

A Most múlik pontosan afféle himnusszá vált, így nem csoda, hogy Lévai Balázs televíziós újságíró egy 77 perces dokumentumfilmet szentelt a dal történetének, de felvetődik a kérdés: érdemes volt? Lehet még új minőséget belepasszírozni ebbe a nótába és a körülötte dúló érzelmi viharba? Lévai bebizonyította, lehet.

Az egyébként politikamentes és a zenészszakmaiságot is kellő óvatossággal kezelő film három szálon araszol a szívszorító végkifejlet felé. Az egyik szál főszereplője Csík János, a Csík zenekar vezetője, aki arról mesél, 2002-es, majdnem végzetes autóbalesete utánmilyen keservesen tért vissza az életbe és a muzsikusok közé. Valamint kiderül az is, hogyan szökött az egekbe a Csík zenekar népszerűsége, amikor feldolgozta a Most múlik pontosan című dalt.

Megtudjuk, hogy

a népzenész kollégák fintorogtak,

de még ők is úgy érezték, a nóta közepére kívánkozik valami a saját népzenei világukból is, így került oda egy úgynevezett „szökős” népzenei betét egy erdélyi zenekartól.

A film másik szálának szereplője ez a bizonyos, egykor sokat muzsikáló, ma már lassan elfeledett erdőszombattelki családi banda, melynek tagjai a zenekar és a zenészfamília történetéről mesélnek.

Azonkívül ott van a harmadik szál, amelyben Kiss Tibort, a dal szerzőjét ismerhetjük meg, akinek az élet 2002-ben kis híján ugyancsak benyújtotta a számlát: alkohol- és drogproblémái miatt abban az esztendőben kezdte meg egy évig tartó rehabilitációját egy komlói intézetben. Mesél magáról és a dal születéséről is.

A három szál aztán egy marosvásárhelyi koncerten fut össze, ahol a Csík zenekar mellett játszik a Quimby is, és a koncert végén színpadra lépnek az erdőszombattelkiek, hogy Csík János, Kiss Tibor, Rostás Izodor, Rostás Tarzan és a többiek együtt játsszák el a híressé lett számot. Az erdőszombattelkiek eleinte megilletődve, de aztán a tombolást látva felszabadultan. Talán ők is érezték ezekben a pillanatokban, hogy a magyar zenészek egy szép gesztussal visszaadtak nekik valamit abból, ami egyébként tényleg őket illeti.

LÉVAI BALÁZS: ENGEDEM, HADD MENJEN című filmjét május 24-én, vasárnap este 21 órakor vetítik az M2-n.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.