Csótányok a lakógyűlésen

Leselkedők, A Stereo Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság előadása a Jurányi Inkubátorházban

Mi, nézők leselkedünk. Kénytelenek vagyunk. A játék nagy része ugyanis egy sokemeletes ház ablakai mögött folyik. A leselkedésnek, hallgatózásnak azzal is nyomatékot adnak az alkotók, hogy belépéskor kukkert és fejhallgatót nyomnak a kezünkbe.

Szabó Zoltán és Bach Kata
Szabó Zoltán és Bach Kata
Kallos Bea / MTI

Az utóbbira szükségünk is van, nélküle nyilván csak nagyon keveset hallanánk Máthé Zsolt szövegéből. A színházi látcső nem sokat segít.

A produkció lényege mégis ez a formai megoldás. Talán éppen azért, mert az egyszerre sok helyszínen, mégis zárt közösségben folyó történetektől eltérően nem (nem elsősorban) a szimultán játék a lényeg.

Az ablakok mögül meg-megvillannak életdarabkák, titkos, intim kapcsolatokra is fény derül, szerelmek és gyűlöletek is tarkítják az eseményeket. A központi téma azonban a csótányirtás.

Mintha egy furcsa lakógyűlésen lennénk, ahol mi ülünk az udvaron, mintha a mi házunkról lenne szó, ám a darabbeli lakók a saját ablakaik mögül szólnak, vitatkoznak e kardinális kérdésről.

Hogy Máthé Zsolt, az Örkény Színház remek jellemszínésze, karakteres epizodistája fanyar humorral ábrázolja a bérházi életet, az csöppet sem meglepetés. Az sem, hogy szövege csupa áthallás, minden mondat mintha mást, többet, mélyebbet, sejtelmeset jelentene.

A csótányirtás ehhez igazán alkalmas téma. Az invázió veszélye háborús vagy éppen természeti veszélyhelyzetek miniatürizált, mégis hatalmasra növelt mása: egyszerre szatirikus kicsinyítés és nagyítás lehetőségét hordozza. Benne lehet a változatos történelmű múlt század, hogy a jelent és jövőt ne is említsük.

Emberi magatartásformák, jellemváltozatok, de főképp ideológiák nyilatkoznak meg. Kardinális kérdés: irtsuk-e a veszedelmes rovarokat, vagy tekintsük hozzánk hasonló élőlényeknek; testvéreinknek, akikkel békésen együtt kell élnünk, meg kell találnunk a kompromisszumokat, esetleg szeressük őket, mint felebarátainkat.

A lakók megnyilatkozásain diktatórikus ideológiák és az állatokra is kiterjesztett vallásos filantrópia eszméi derengenek át. Miközben a főkérdés: egyáltalán van-e remény az irtás eredményességére.

Közben hatalmi harc is folyik ebben a mi házunkban. A házmesterné fosztogatja a postaládákat, bontogatja a leveleket, manipulál velük – hogy kiket, miképpen és mi célból, az közelebbről nem derül ki, viszont két huncut kisgyerek kilesi és megzsarolja. Azzal az egyszerű céllal, hogy átvegyék a hatalmat. Ez végül sikerül is.

A szöveg sokat sejtet, kevesebbet ad. Ám a különös helyszínnel, Boross Martin jól szervezett és találékony rendezésével együtt élvezetes játék. Ebben nagy része van a vetítésekkel megbolondított látványnak és a rendkívüli helyzethez jól alkalmazkodó, a furcsa adottságokat többnyire hatékonyan kihasználó színészi játéknak.

Az ablakok mögül néhány izgalmas karaktert csillant meg a főképp a Szputnyik társulatából összeállt gárda. Az előadás lelke Rainer-Micsinyei Nóra ironikus házmesternéje, motorja a csótányirtásnak és még inkább ideológiájának szakértőjeként Kárpáti Pál. Hajduk Károly, Jankovics Péter, Kurta Niké, Bach Kata és Szabó Zoltán határozott rajzú figurákkal szolgál.

Nyárestére komoly mulatság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.