galéria megtekintése

Cseh Tamás, az útitárs

0 komment


Szemere Katalin

Sok végzős színészosztály vágyik arra, hogy együtt maradjon, ha nem társulatként, legalább egy-egy közös produkcióra.

Volt már példa arra, hogy teljes (vagy majdnem teljes) osztály szerződött színházhoz, Máté Gábor első, 2003-ban végzett színésznövendékei AlkalMáté Truppként évi egy előadásra jönnek össze nyáron, és osztálytársakból alakult a HOPPart Társulat is.

Az egykori kaposvári színészosztály harmadikos zenés Cseh Tamás-vizsgaelőadásából nőtte ki magát a Micsoda útjaink című projekt, amelyet ma este mutat be a Belvárosi Színházban az Orlai Produkció. Komplex előadás lesz koncerttel és útifilmmel.

 

A két éve végzett színészeket nem könnyű egyeztetni, telejátsszák az országot, Kecskeméttől Miskolcig, így éjjeltől hajnalig próbálták újra az előadást. Annyit változik a produkció, amelyet a fiatalok értek az elmúlt években – mondja egykori zenés mesterségtanáruk, Rozs Tamás, a vizsga ötletgazdája, zenei vezetője.

A Cseh Tamás-kultusz töretlen, állítja, a hallgatók fele rajongó volt, a többiek ki nem állhatták vagy éppen közömbös volt nekik. A tanár viszont érvelt, játszott Cseh Tamás dalokat, vitte megmutatni a felvételeit, videóit, és a nemkedvelők is ráébredtek, jé, ezek tényleg milyen jók, mennyire frissek, aktuálisak, elképesztően mélyek. Izgalmasak a feldolgozásai és a hangszerelései is.

Rozs arra kérte az osztályt, válogassanak olyan számokat, amelyek jelentenek nekik valamit. Hogy mitől érdekes az érett férfi lenyomata, nőügyei, elvállásai, számkivetettsége, megalázottsága a húszéveseknek? Ezt Rozs is megkérdezte tőlük. A srácok pedig válaszként kiszedték belőle maguknak azokat a megközelítéseket, amelyek hatottak rájuk. Amitől a legenda kortárssá válik. Kicsipegették azokat a gondolatokat, amelyek átívelnek generációkon – köszönhetően többek között Bereményi Géza remek szövegeinek. Amiket meg nem ismertek, átbeszélték, a pályaudvar-érzést, annak különös hangulatát mondjuk.

A Mohácsi János vezette prózai osztályba sorsszerűségből vagy a csillagok állása miatt nagyszerű zenei képességű gyerekek jöttek össze, hangszeres tudással. Ilyen ritkán akad – állítja Rozs Tamás. (Ők hozták létre a Bánfalvy Eszter Kvartettet, BEKVART-et is.)

A legjobb kaposvári vizsgaelőadásokat egyébként mindig megmutatták Budapesten. A Merlinben játszották havonta, a Füst a szemében-t is, mikor még volt olyan színház.

Az egyik osztálytárs, Boros Anna fejébe vette, ezzel a koncerttel turnézni kellene Amerikában. Addig telefonált, szervezkedett, követségre, magyar házba New Yorkban, míg meghívták őket. Lett szponzor és beleraktak saját pénzt. Egy filmes stáb is velük utazott: Tiszeker Dánielék végigforgatták az utat, egyes számokat, a koncerteket, és készítettek belőle majd’ egyórás pörgős filmet.

Ha már kész a Micsoda útjaink című útifilm, jó lenne nyilvánosan vetíteni, ha már vetítenek, kéne koncertezni utána, gondolták az egykori osztálytársak. Az ötletüket felkarolta Orlai Tibor producer, és nevét adta a koncerthez Csákányi Eszter és Kulka János is. Ha az egyeztetés sikerül, repertoáron fut a produkció. Egyelőre a hétfői premier biztos és a következő előadás, húsvét hétfőjén, április 21-én. 

Szereplők: Béli Ádám, Boros Anna, Decsi Edit, Formán Bálint, Horváth Szabolcs, Kárpáti Pál, Keresztény Tamás, Kiskamoni-Szalay Lilla, Lábodi Ádám, Lovas Rozi, Porogi Ádám, Váncsa Gábor, Vitányi-Juhász István és Rozs Tamás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.