galéria megtekintése

Csak trollkodott a pályázatban Felcsúttal, aztán ki is választották

3 komment

Babos Attila

Kihirdették a Csontváry Múzeum pályázati eredményeit: a pécsiek szerint, ha megvalósul a győztes pályamű, megsemmisülnek a képek.

Egy építészeti szempontból igen izgalmas épületben, egy fővárosi, II. kerületi félkész templomban, a két világháború közötti modern magyar építészet egyik legfontosabb, ma méltatlan állapotú műemlék épületben, a Magyar Szentföld Templomában alakítaná ki az új Csontváry Múzeumot az az építésztervezői csapat, amelynek pályamunkáját első díjasnak javasolták a Csontváry-ötletpályázaton.

A romos, torzó műemlék épület a Hűvösvölgyben
A romos, torzó műemlék épület a Hűvösvölgyben

Fontos megjegyezni: a Miniszterelnökség a pályázati kiírásban nem vállalta, hogy akár az első helyezett, akár más megvásárolt pályamunkát, ötletet megvalósítja, és azt sem, hogy végül az ötletadókat bízza meg a kiviteli tervek elkészítésével, ha megépül valaha is az új múzeum – hiszen az sincs még kőbe vésve.

 

Az első mellett két második és két harmadik díjat osztottak ki, több kiemelt díjat odaítéltek, és néhány munkát ezeken túl is megvételre javasoltak, köztük négy pécsi helyszínt bemutató ötletet.

A hűvösvölgyi épületet Molnár Farkas tervezte a Szentföld Mozgalom számára
A hűvösvölgyi épületet Molnár Farkas tervezte a Szentföld Mozgalom számára

Az egyik harmadik díjas pályamunka a pécsi városvezetés által is ajánlott Káptalan utcai területen képzeli el az új múzeumot, ahol a nagy kiállítótér épült volna 2010-ben. Volt, aki szerint a pécsi Rókus domb oldalában kellene ­elhelyezni.

A nyertes pályamű ötlete jó, de tönkre­tenné a képeket.
A nyertes pályamű ötlete jó, de tönkre­tenné a képeket.
Teknős Miklós / Népszabadság

Csak remélni merjük, hogy viccelt az az építész, aki egyenesen Felcsútot gondolta el az ideális helyszínnek. Szakmai körökben él a gyanú, hogy a tervező – a közösségi médiából átvett kifejezéssel élve – beletrollkodott a pályázatba, nem várt sikerrel: a Miniszterelnökség díjazta az ötletet. A József nádor nevéhez kötődő alcsúti arborétum fölötti hegyoldalban, a csaplári erdőben ­álló kétszáz éves, tekintélyes libanoni cédrus köré épülne meg a stadion formájú múzeum. „A Bíráló Bizottság tekintettel a helyszínválasztásra, a pályamű építészeti ötletességére és a műalkotások iránt tanúsított érzékenységére a pályaművet megvételben részesíti." A Miniszterelnökség 500 000 forintot ad érte.

A projektek Pécsről nézve

Csontvárynak 1973 óta állandó kiállítása van Pécsen. A művész képei­hez kötődő helybéliek aggódva gondolnak arra, hogy másutt épül meg a festő múzeuma.

Stadionjelleg Felcsúton
Stadionjelleg Felcsúton

Hoppál Péter, Pécs parlamenti képviselője, kulturális államtitkár korábban közleményben állt ki amellett, hogy a képek maradjanak a megyeszékhelyen. A kormánypárti politikus – lapunknak nyilatkozva – úgy vélekedett: Lázár János fővárosi művészettörténészekre hallgatva Budapesten szeretné látni a képeket, mert ott nagyobb közönségük lenne, ám a főváros nem nyer annyit, amennyit Pécs veszít.

Az eredmény (a fővárosi győztes) ismeretében megkérdeztük ­Hoppált, hogy Pécs vajon megtarthatja-e a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő Csontváry-gyűjtemény bemutatási jogát. A politikus ­újra hangsúlyozta, hogy szerinte ­hosszú távon Pécsen van a helye a gyűjteménynek. Pécs kormánypárti irányítóit is megkerestük az ügyben, ők írásban arról tájékoztatták lapunkat, hogy a városvezetés továbbra is kiáll a művek otthon tartása mellett.

A pécs­bányai külfejtő modernista tömbje
A pécs­bányai külfejtő modernista tömbje

A pécsiek úgy vélik, Csontváryt elvesztette a város. Várkonyi György, a pécsi múzeum nyugdíjas művészettörténésze szerint sokkal nagyobb a baj: „Ha a győztes terv alapján a Magyar Szentföld Templomban megépített múzeum fogadná be a képeket, azok megsemmisülnének. Annak a tervnek az attrakciója az üvegtetőn áttörő természetes fény, márpedig az elpusztítja a festményeket." Várkonyi muzeológiai abszurdnak minősítette a tervet. Viszont ha átdolgoznák, az elképzelés látványosságából semmi sem maradna. (Ungár Tamás)

Díjazott munkák

www.csontvarypalyazat.hu

rajta a tervezőirodák listája is megtalálható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.