Csak négy műfajra kíváncsi a Műcsarnok

A Műcsarnokban a Magyar Művészeti Akadémia koncepciója szerint megrendezendő, nyári I. Képzőművészeti Nemzeti Szalon két részből, egy fizikai és egy virtuális tárlatból tevődik majd össze.
A teljes földszinti kiállítótérben a legutóbbi 10 év magyar képzőművészetéből négy klasszikus műfaj, a festészet, a szobrászat, a rajzművészet és a grafika alkotásait jelenítik meg.

N. Mészáros Júlia művészettörténész, a szalon kurátora a kiállító alkotókat a Magyarországon élő, illetve a hazai művészeti élettel szoros kapcsolatot tartó, külföldön élő magyar művészek köréből választja ki és kéri fel részvételre – tudatja a Műcsarnok. A vidéken élő, országosan kevésbé ismert, kiváló művészek felkutatásával, egy-egy jelentős alkotásuk bemutatásával a Szalon a szokásos országos tárlatoknál pontosabb képet kíván nyújtani a mai magyar képzőművészet értékálló teljesítményeiről.

A kiállítással párhuzamosan működő digitális Tár.hely-en bármely hazai alkotó szerepelhet, aki e négy műfaj valamelyikének vagy többnek a művészi szintű művelése mellett kötelezte el magát és helyszűke, művei Műcsarnokba szállításának nehézsége, illetve a kurátor hiányos ismerete vagy egyéb okok miatt nem került be a válogatásba. (A művészek között szerepelhet olyan is, aki az elmúlt 10 évben halt meg.)

A kiállítás a tervek szerint széles és reális összehasonlítási alapot kínál annak közvetlen megismerésére, hogy milyen témák, művészi problémafelvetések és megoldásmódok jellemzik kortárs képzőművészetünket.

A kiállítás anyagát az egyes műfajok eredményeit feldolgozó tanulmányokkal együtt kétnyelvű (magyar-angol) katalógusban dokumentálják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.