galéria megtekintése

Clooney és a kommunisták

4 komment


Csákvári Géza

A LXVI. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált Joel és Ethan Coen Ave, Cézár! című filmjével nyitották meg. A világ egyik legfontosabb filmes eseményén a játékfilmek között ezúttal nincs magyar alkotás. Az itteni siker befolyásolja majd a művek nézettségét a magyar mozikban is.

Az Ave, Cézár! tökéletes nyitófilmnek tűnt: csütörtök este nem kisebb sztárokat fogadott a vörös szőnyegen Dieter Kosslick igazgató, mint ­George Clooney, Channing Tatum, Josh Brolin és Tilda Swinton. És a rendezőpáros, Joel és Ethan Coen szintén szupersztárnak számít, annak ellenére, hogy nem a kamerák előtt, hanem mögötte tevékenykedik.

Mindenki rá kíváncsi: George Clooney érkezik az Ave, Cézár! vetítésére
Mindenki rá kíváncsi: George Clooney érkezik az Ave, Cézár! vetítésére
Fabrizio Bensch / Reuters

Az Ave, Cézár! már a témája miatt is okot szolgáltat az ünneplésre: az ötvenes évek Hollywoodjába kalauzolja a nézőt. Az aranykor elevenedik meg a vásznon bájos, abszurd és romantizált módon. A fiktív történetben hasonló filmeket forgat éppen a Capitol Stúdió, amilyenek annak idején készültek, a sztárok is hasonló pletykákat erősítenek meg, mint Gable és társai. Egyszóval, minden adott volt ahhoz, hogy a Berli­nale tökéletesen induljon.

 

Csakhogy egyrészt az Ave, Cézár!, amelyet jövő héten már Budapesten is vetíteni fognak, egyáltalán nem világmegváltó mozi. Másrészt újfent kiderült: George Clooney közelében megőrülnek az emberek.

A Coen testvérek filmjét a főszereplő Josh Brolin karaktere fogja össze: ő alakítja Eddie Mannix stúdióvezetőt, a megoldóembert. Neki kell elsikálnia, ha a legnagyobb szupersztárt (Clooney) két statiszta elkábítja és elrabolja, intézkednie, ha az ártatlannak tűnő színésznő terhes lesz, és férjre van szüksége (Scarlett Johansson is remek), és az is a dolga, hogy lepattintsa az újságírókat (konkrétan egy ikerpárt, őket Tilda Swinton alakítja zseniális rutinnal).  Minden csodás, csak éppen nem igazán ülnek a poénok, nem eléggé jók a cselekményszálak és a dramaturgiai fordulatok. Még azt is sikerül laposan előadni, hogy Clooney karakterét kizsákmányolt kommunista írók rabolták el: semmi nyoma a kor hírhedt Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottsága miatti félelmeknek. A szívünk vérzik, de az Ave, Cézár! nagy művészek és csodás színészek unalmas mozija.

A Coen testvérek a reggeli vetítés utáni sajtótájékoztatón annyit mondtak: nem akartak nosztalgikus filmet készíteni, de lenyűgözte őket a nagy stúdiókorszak hibátlanul működő gépezete. Annyira mégsem, hogy amikor ők dolgoznak egy nagy stúdiónak – jelen esetben a Universalnak –, akkor odategyék magukat. Vagyis továbbra is a függetlenként elkészített filmjeikért lehet szeretni őket. Na meg persze azért, hogy tavaly, a cannes-i zsűri elnökeként elindították a siker útján Nemes Jeles Lászlót és filmjét (nagydíjat adtak neki). – A teljes zsűri egyetértett abban, hogy a Saul fia elképesztően erős film, így mindannyian segítettünk – mesélte Joel Coen.

Az, hogy végül nem fulladt unalomba a sajtótájékoztató, ­George Clooney-nak köszönhető. A színész-rendező már hozzá van szokva, hogy újságírói inkognitóval érkező rajongók ilyenkor megkérik a kezét – mindkét nem képviselői –, úgyhogy most inkább a szakmai kérdések borzolták a sztár idegeit. Mondta pél­dául, most már nagyon unja, hogy a Coenek folyton hülyét játszatnak vele azzal a szöveggel, hogy a szerepet direktben neki írták. – Bármi szépet is nyilatkoztam korábban róluk, biztosan részeg voltam – jelentette ki. A hangulat akkor volt a tetőfokon, amikor elhangzott az újságírói kérdés, hogy Clooney maga kommunista-e. Hiába rivallt rá, hogy „nem szégyelli magát, hogy ilyet kérdez?!”, nem tántorította el a Moszkvából érkezett kérdezőt, aki arra volt kíváncsi, látott-e már igazi, orosz kommunistát. Clooney visszakérdezett: – Most éppen látok egyet?

Mérgesen reagált arra az újságírói kérésre, hogy tételesen sorolja fel, mit tesz a menekültekért. – Mesélje inkább maga, mit tesz értük! Méghozzá tételesen – vágott vissza Clooney. Ezután meg azt mondta, hogy a média felelőssége sokkal nagyobb a kérdésben, mint a művészeké.

Mi az, hogy zsűri?

Meryl Streepnek elképzelése sincs, hogy mit kell tennie a zsűri elnökének egy filmfesztiválon, de nem aggódik a kihívás miatt. Erről a zsűrielnöki feladatot először vállaló amerikai színésznő beszélt csütörtökön a testület bemutatkozó sajtótájékoztatóján. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.