Budapestre költözik az Armel Operafesztivál

Szegedi jobboldali képviselők február közepén nem szavazták meg azt a 40 millió forintot, amellyel a város a nemzetközi hírű Armel Operafesztivált támogatná. Az okok között az szerepelt, hogy a fesztivál kommunikációs tanácsadója a Kormányváltók között indult Bátyai Edina. Az Armelt azonban Budapest befogadta.

Hatszor rendezték Szegeden a Havas Ágnes vezette Armel Operafesztivált, amely évi öt új előadást mutat be, a rendezvényt pedig közvetítette az Arte és a Mezzo csatorna, valamint a Duna World. A szegedi közgyűlés februárban viszont úgy döntött, külsős cégnek nem ad 40 millió forintot a fesztivál rendezésére – tudósított februárban a SzegedCafé.hu. Mint az oldalon megjegyezték, ezzel magyarázta az Armel támogatásának megszüntetését a szegedi Fidesz-KDNP. A történethez tartozik, hogy miután a közgyűlés leváltotta Bátya Edinát a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatói posztjáról, a kulturális szakember kommunikációs tanácsadói állást kapott az Armelt szervező magáncégnél. Később pedig úgy döntött, hogy az Együtt-PM képviselőjelöltjeként indul az országgyűlési választásokon.

A jobboldali frakció már a tavaly decemberi közgyűlésen sem támogatta, hogy a város címzett támogatásként 40 millió forintot meghaladó összeget utaljon a Szegedi Nemzeti Színházon keresztül az operaeseményre. Így nem jelentett újdonságot, hogy a megismételt közgyűlésen februárban sem szavazták meg az előterjesztést. Az Armel Operaverseny egyébként körülbelül 2-300 millió forintból működik három európai városban: Avignonban, Pilsenben és Szegeden.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Bohács Zsolt a SzegedCafénak – többek között – azt nyilatkozta: a Fidesz-KDNP frakciótól nem várható el, hogy Bátyai Edina személyét támogassa. A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház bőven kiszolgálja a szegediek igényeit, és azt is hozzátette: az Armel Operafesztivál nem hoz akkora nyilvánosságot a városnak, mint a szabadtéri játékok. Ugyanakkor hangsúlyozta: amennyiben a Szegedi Nemzeti Színház úgy dönt, továbbra is szervezheti az eseményt.

A döntést követően új helyszínt kerestek a szervezők. Az Armel Operafesztivál döntőjét – amelyen négy külföldi és egy hazai színház produkcióját látható – Budapesten rendezik meg októberben – derült ki egy mai tájékoztatón. Az október 9-17. közötti eseménysorozat első két előadását a Zeneakadémia Solti György kamaratermében, a további hármat az Erkel Színházban játsszák. A Díjátadó Gálát pedig a Thália Színház fogadja be.

Az Armel Operaverseny idei első fordulóját a párizsi Opéra Bastille-ban és a budapesti Francia Intézetben tartják. A második fordulót ugyancsak Budapesten rendezik, a Budapest Music Centerben.

A tavalyi zeneszerző pályázat nyertese, Kerek Gábor Paródia című operájának premierje a Pilseni Josef Kajetán Tyl Színházban lesz júniusban, az Armel Operafesztiválon pedig október 12-én lesz látható az Erkel Színházban.

A szervezők újabb operaíró pályázatot hirdetnek meg a bécsi Neue Oper Wiennel közösen. A Mátyás király pályázatra nem a teljes művel, hanem kidolgozott szinopszissal, zenei és librettó-részlettel lehet jelentkezni. Ezek alapján választják ki azt a szerzőt, akit megbíznak az opera megírására, és megkapja az ezért járó 6000 eurót. A kész operát 2017-ben mutatják be Bécsben, majd az Armel Operafesztiválon – Alföldi Róbert rendezésében, Walter Kobéra vezényletével. A zsűrizésben részt vesz Eötvös Péter zeneszerző, karmester is.

Az Armel és a Magyar Állami Operaház együttműködik abban is, hogy a vidéki operaelőadásokat bemutató PRIMAVERA'14 Fesztivál előadásainak legjobbja – az Armel szervezésében – 2015 Európa Kulturális Fővárosában, Pilzenben mutatkozik be. A szakmai zsűri véleménye mellett a döntésben figyelembe veszik az Armel Facebook oldalán található közönségszavazás eredményét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.