Budapestre jön a világ egyik leghíresebb zeneszerzője

Sir Karl Jenkins, a világ egyik legtöbbet játszott zeneszerzője a sztárvendég Havasi Balázs zongoraművész idei szimfonikus Aréna-koncertjén. A brit művész Adiemus-sorozatának nyitó tételét vezényli 150 zenész közreműködésével december 5-én Budapesten.
A II. Erzsébet brit királynő születésnapja alkalmából idén lovaggá ütött Karl Jenkins albumai eddig több mint kétmillió példányban keltek el, ismertebb dallamait számos előadó dolgozta fel Enyától Eminemig - tájékoztatta Havasi Balázs menedzsmentje kedden az MTI-t.

Adiemus-sorozata nyitó tételének budapesti előadásához Román Sándor, az ExperiDance alapítója készít koreográfiát. A koncert december 5-én délután és este is látható és hallható lesz a Papp László Budapest Sportarénában.

A közlemény szerint Sir Karl Jenkins műveit átlagosan hetente kétszer mutatják be a világ jelentős koncerttermeiben, 573 héten át vezette a brit klasszikus zenei sikerlistát, kórusműveinek kottáit több mint 123 ezer példányban vásárolták meg.

A Havasi Symphonic produkció, amely először 2009. november 26-án volt látható és hallható a Zeneakadémia nagytermében, a klasszikus zene hagyományát és a magyar kulturális értékeket kívánja bemutatni, miközben különböző zenei műfajok és művészeti ágak között ível át. Havasi fellépett már mások mellett Lisa Gerrarddal (Dead Can Dance), Lobo M.-mel, az Oroszlánkirály című rajzfilmsiker társszerzőjével és előadójával, Tracey Thornnal (Everything But The Girl), Tina Guo kínai csellóművésszel és a Harlem Gospel Kórussal.

"A Havasi Symphonic-ban harmincéves munkám fekszik, benne van az egész komolyzenei múltam, a kísérletezések és minden, amit a zenéről tudok" - mondta a zongoraművész, zeneszerző korábban az MTI-nek. A Havasi Symphonic tavaly decemberben egymás után négy telt házas előadást produkált a Papp László Budapest Sportarénában, összesen 46 ezer néző volt kíváncsi a produkcióra, amelyet idén október 26-án a New York-i Carnegie Hall nagytermében is bemutatnak.

Havasi Balázs 1975-ben született, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, a világ számos városában koncertezett már és több zongoraversenyt megnyert, köztük a Yamaha Piano Contestet. 2001 és 2004 között feldolgozáslemezeket készített, amelyen a mai kor slágereit, filmzenéket adott elő egy zongoraművész klasszikus stílusában. Később szerzői lemezekkel (Piano, Seven, Infinity, Red), majd szimfonikus és crossover produkciókkal (Havasi Symphonic, Drum & Piano Project, Ecset és zongora) jelentkezett. Tagja az akusztikus downtempót játszó Unbending Trees zenekarnak, amely 2008-ban megjelent első lemezével - Chemically Happy (Is The New Sad) - sikert aratott Nagy-Britanniában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.