Budán koncertekkel emlékeznek Beethovenre

Koncertsorozattal emlékezik Ludwig van Beethoven 1800. május 7-én a budai Várban adott hangversenyére a hétvégén a Budavári Önkormányzat, amely 2000 óta évről évre megünnepli az eseményt.

A bécsi klasszika egyik legnagyobb zeneszerzőjének egykori fellépéséről 2000 óta évről évre megemlékezik az önkormányzat. Idén pénteken, szombaton és vasárnap várják koncertekkel a közönséget.

Práczky István szervező, a Zeneszalon alapítója az MTI-nek elmondta, pénteken Grego, azaz Földvári Gergely ad klasszikus és dzsessz zongoraestet a budavári Városháza tanácstermében, Beethoven témáit szigorúan, de játé-ko-san feldolgozva.
Földvári Gergely a legendás bostoni Berklee College of Music zeneszerzés szakán diplomázott. Triójával 2000 óta játszik hazai és külföldi színpadokon. Beethoven témaira készült improvizációi Európa szerte nagy sikert aratnak. Május 6-án Beethoven korai műveinek eredetijét és parafrázisait mutatja be.

Az évfordulón, szombaton két esemény is várja a közönséget. Délután a Zenetudományi Intézet Bartók-termében rendezett Beethoven-teadélutánon Somlai Petra Hollandiában élő fortepianista játszik korai Beethoven-darabokat, a múzeum híres Broadwood zongoráján. Somlai Petra fiatal kora ellenére elismert előadója hangszerének, 2010 nyarán ő nyerte az egyik legrangosabb európai régizenei, fortepiano- és csembalóversenyt a belgiumi Bruges-ben - magyar induló még sohasem ért el ilyen jó eredményt a három évente megrendezett megmérettetésen. A szombat délutáni, koncerttel egybefűzött beszélgetésen Mácsai János zenekritikus és hangszer-restaurátor lesz a művész beszélgetőpartnere - tette hozzá a szerevező.

Este a brit Salomon Quartet lép fel a Várszínházban, Simon Standage vezetésével. A neves hegedűművész neve ismerősen csenghet a magyar zenekedvelő közönség előtt is, hiszen Standage a XVII-XVIII. század zenéjének egyik elismert specialistája. Koncertmesterként több barokk mű előadásában lépett pódiumra a Vashegyi György vezette Orfeo zenekar koncertjein.

Vasárnap az MTA budavári kongresszusi dísztermében ünneplik Európát Ránki Dezső és Klukon Edit játékával: bemutatják Liszt Ferenc kétzongorás átiratát Beethoven IX. szimfóniájából. Liszt Ferenc sokat tett Beethoven műveinek terjesztéséért és emlékének ápolásáért. Számtalanszor vezényelte a IX. szimfóniát, 1863-ban pedig elkészítette Beethoven összes szimfóniájának kétkezes zongoraátiratát.

A IX. átiratának készítése közben vitába is keveredett a kiadójával, úgy vélte ugyanis, hogy a IV. tételt a kórus- és énekes szólamok összetettsége miatt lehetetlen két kézre kielégítően átírni. Végül engedett a kiadó unszolásának, de az énekes szólamokat nem a zongoraszólamba, hanem külön sorokba írta. Vasárnap az 1851-ben elkészült kétzongorás átirat hangzik el, amely maradéktalanul és tökéletesen sűríti két zongoraszólamba a szimfónia teljes egészét.


(forrás: hirado.hu)

A statuette of German composer Ludwig van Beethoven decorating a music-case is seen with a statue of Hungarian composer Ferenc Liszt in the background in a museum February 5, 2011. Franz Liszt was the world's first musical superstar, a bigger-than-li
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.