Botrány és lemondás

Napok óta botrányoktól hangos a vajdasági magyar közbeszéd nem túl számos fóruma. A viták centrumában a kultúrpolitika, illetve Lovas Ildikó író, kultúrpolitikus áll, aki többek szerint az egyetlen számottevő délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szürke eminenciása.

Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) nemrég távozó elnöke egy független lapban megjelent interjúban arról beszélt, hogy a VMSZ által – elsöprő fölénnyel – ismét megnyert nemzeti tanácsi választások óta belső háborúk dúlnak a pártban. Az MNT szakalkalmazottainak majd felétől megvált az új vezetőség, amit Korhecz lényegében tisztogatásnak minősített, szerinte ő maga is „nemkívánatos személy, egy leprás ember” lett. Szerinte Lovas Ildikó az MNT informális vezetője a VMSZ-elnök Pásztor István támogatásával, másnak nincs érdemi beleszólása a folyamatokba. A hírek szerint ezután egy VMSZ-elnökségi ülés résztvevői fellázadtak Lovas ellen, elterjedt, hogy minden funkciójáról leváltották. Sokak szerint az „utolsó csepp” az a lapunk általi is tárgyalt döntés volt, amelynek következtében az erősen jobboldali Andrási Attila került a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának élére, akinek szakmai kvalitásait sokan kétségbe vonták.

Nem tett jót az MNT presztízsének az sem, hogy a fény derült arra a kabaréba illő epizódra is, hogy egy „alaki jogi hiba” következtében véletlenül megszűnt az alig öt hónapja megválasztott végrehajtó bizottság megbízatása. Az MNT hétfői ülésén újra kellett választani a bizottságot, és bejelentették azt is, hogy Lovas távozik: lemond az MNT-ben viselt minden tisztségéről.

A VMSZ elnökségének viszont Lovas továbbra is a tagja, sokak szerint befolyása még korántsem szűnt meg a vajdasági kulturális és mediális intézményrendszerben, igaz, mások úgy látják, hogy a lázadás, ha kitart, középtávon még Pásztor István VMSZ-elnöki pozícióját is veszélyeztetheti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.