Bitskey Tibor és Cserhalmi György a Nemzet Színésze

A nemrég elhunyt Avar István és Sztankay István helyére Bitskey Tibort és Cserhalmi Györgyöt választották meg a Nemzet Színészének.
A nemrég elhunyt Avar István és Sztankay István helyére Bitskey Tibort és Cserhalmi Györgyöt választották meg hétfő délután a Nemzet Színészének – derült ki a Nemzeti Színház közleményéből. A teátrumba összehívott tanácskozáson a cím jelenlegi birtokosai – Máthé Erzsi, Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Tordy Géza, Bodrogi Gyula, Haumann Péter és Király Levente a helyszínen, Psota Irén, Berek Kati és Gera Zoltán – telefonon adták le voksaikat. Csaknem egy óra múlva született meg a döntés. A nemzet új színészeinek elsőként Vidnyánszky Attila gratulált telefonon.
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet először 2000. augusztus 22-én adták át, a halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és a kitüntetett művészek életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek.

Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.