Birodalmi szupersztár

Függőségem kezdete: a deszkákon egy porcelánfehér bőrű, vörös hajú androgyn (a ragyogó Steven McRae). A szépsége nemtelen, bármire képes a testével.

A véletlenül elkapott, kurta bravúrszólóért másnap végignézem a Mezzo csatornán a 2004-es Nizsinszkij-díj ünnepi gáláját Monte-Carlóból, és fölírok a naplómba egy férfinevet. Wayne McGregor (45 éves) az Angol Királyi Balettnek készült, 2006-os Chroma után lett a társulat állandó koreográfusa, kortárs tánckomponistaként, vadonatúj mozgásszótárral hódította meg a világ legjelentősebb operaházainak balettszínpadait is.

Atomos
Atomos
Ravi Deepres

A Brit Birodalom Érdemkeresztjének tiszti fokozatával kitüntetett klasszis napjaink legünnepeltebb táncalkotója. Kíváncsi, popkulturális ikon, nyughatatlan munkaalkoholista. Együttese, a Random Dance ötödször (!) látogat el a Trafóba. A 2013-as, rendkívüli fizikai követelményeket támasztó Atomos ismét az emberi testről szól. A show-manbe oltott, eredeti szellemű gondolkodó egyszerre ránt be egy szemkápráztató vizuális kozmoszba a 3D-s hightech látvánnyal, és ingerli az agyat a tíz lenyűgöző előadóval.

Némelyek szerint az észvezérelt formalista száműzte az érzelmeket a táncból. Mivel többször rémesen megríkatott, ezt kétkedve fogadom. Szív nélkül hogyan lehetne valaki ennyire tragikus? Az őt leghívebben tolmácsoló királyi balett-tel, és az 51 esztendős (!) prima ballerina assoluta Alessandra Ferrivel miért is vinné színre Virginia Woolf klasszikusait, először a tánctörténetben?

A korszakos McGregor fölélesztett tetszhalálából egy válságműfajt. XXI. századivá, érzékien energikussá, intellektuálissá tette a balettet.

WAYNE MCGREGOR / RANDOM DANCE: ATOMOS
Trafó Kortárs Művészetek Háza Április 24–25.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.