Betonnal nevelnék a konzervatív magyarokat

Csak az ékszer, ami nemesfémből készül? Divat még a pecsétgyűrű az érettségire? Dizájnernek nevezhetjük azt, aki a gyűrű­alapra ragasztja a kiégethető gyurmát? Erről is beszélgettünk a pénteki I. Budapesti Ékszerek Éjszakája apropóján két szervezővel, ékszertervező művésszel.
Máshol tart ma Magyarország az ékszerpiacon, mint a nyugati országok. Fájdalmasan unalmas téma, de a szocializmus 40 éve alatt erősen lemaradtunk a trendektől – mondja Stomfai Krisztina ékszertervező, a Mome tanára. Az iparművészek akkoriban gúzsba kötve érezhették magukat, nemesfémhez nem jutottak sem ők, sem az ötvösök, és az Iparművészeti Vállalatnál is csak bronzból készítettek ékszereket.
Stomfai Krisztina
Stomfai Krisztina
Fotó: Kaunitz Tamás

A rendszerváltozás után felvették a versenyt a dizájnerek. A problémát abban látja Stomfai Krisztina, hogy a közönség ízlése meglehetősen konzervatív. Számosan vannak, akik szerint az ékszer kicsi, aranyból van, csillog és az ötvösmester készíti. Azt is gondolják, ha nem nemesfémből készül, akkor az csak bóvli lehet – teszi hozzá Dés-Kertész Dóra ékszertervező.

Stomfai Krisztina jéggolyó nevű gyűrűje
Stomfai Krisztina Jéggolyó nevű gyűrűje
Fotó: Pecsics Mária

Sokan nem bíznak a tervezőben, és nem engedik, hogy a művész saját stílusát vigye bele egy-egy darabba. Pedig ma már egyre többen ötvöznek különböző anyagokat a műanyagtól a fán keresztül a betonig, amit nem mindenki fogad el. Azok biztosan nem, akik szerint még mindig sikk pecsétgyűrűt adni érettségire – állítja Stomfai.

Egy szombat, hét szervező, harminc helyszín

A hazai tervezők népszerűsítése a célja a november 13-i Budapesti Ékszerek Éjszakájának, amelyet a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület hét ékszertervezője, Dés-Kertész Dóra és Stomfai Krisztina mellett Besnyői Rita, Huber Kinga, Kecskés Orsolya, Kerékgyártó Szilvia és Vékony Fanni – német és osztrák példa nyomán – szervezett. Nem kell karszalagot venni, regisztrálni, a belépő minden helyszínre ingyenes.

Megközelítőleg ötven meghívott tervező harminc helyszínen mutat­kozik be a város különböző részein. A bemutatón kívül a művészek szerveznek zenés árnyjátékot, bemutatják egy meghívásos pályázat nyertes műveit, lesz kovácsolásbemutató, kirakati performansz és lézerhe­gesztés is.

Sokan félnek a tervezett kortárs ékszerek hordhatóságától is. A ­hazai tervezők nagy része nem csak kifutókra, kiállításokra tervez. Kevesen készítenek olyan elborult darabokat, mint a német Karl Fritsch extrém, többemeletes, humoros smukkjai, amelyek általában gyűjtőknél landolnak. Az ékszergyűjtők itthon is megjelentek már, de sajnos még kevesen vannak.

Dés-Kertész Dóra
Dés-Kertész Dóra
Fotó: Trunkó Bálint

A közízlést finomította a Wamp nevű Vasárnapi Művészpiac, amely felnyitotta a szemét a bevállalósabb, fiatalabb, jobb anyagi helyzetben lévő értelmiségieknek. Mára a piac feltételei és a vásár gyökeresen megváltozott – mondják mindketten.

Dés-Kertész Dóra gyűrűje
Fotó: Dés-Kertész Dóra

A diplomás tervezők nem akarnak árversenybe szállni a gyöngyfűzők és az előre elkészített ékszeralapra ragasztó hobbi ékszerkészítők termékeivel. A dizájnerek már más mezőnyben próbálják bemutatni és árulni ékszereiket. Például az erre szakosodott galériákban vagy az interneten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.