Bartolit megfőzte Fischer

A karmester Fischer Ádám, az Operaház főzeneigazgatója húsz év közös munkával és gulyásával csábította Magyarországra napjaink legünnepeltebb mezzoszopránját. Cecilia Bartoli április 29-én az Operaházban, május elsején és negyedikén a Művészetek Palotájában három különböző koncerttel lép fel.

Ritkán fordul elő, hogy egy világsztár pályája csúcsán érkezzen Budapestre. Cecilia Bartoli fellépése a kivételt erősíti. Nyilván ez nagyban köszönhető annak, hogy a karmester Fischer Ádámmal, az Operaház főzeneigazgatójával majd' húsz éve dolgoznak együtt. A hétfő délutáni sajtótájékoztatón az is kiderült, jól tudnak és szeretnek együtt muzsikálni. Fischer kincsként, a zeneirodalom nyereségeként emlegette az operadívát, aki a népszerűséget nem arra használja, amire a legtöbb ünnepelt énekes. Ő ugyanis nem a biztonságra törekszik, a jól ismert muzsikával keresi a közönség kegyét. A zenét szolgálja és a mellőzött zeneszerzőket népszerűsíti. Kitartóan győzködi az operadirektorokat és a lemezkiadókat, hogy ritkaságokat adjanak elő. - Ha őt vezényelem, megnő a fantáziám, sőt a zenekaré is - mondta Fischer.

- Millió felkérése van, Fischer Ádám mivel győzte meg, hogy a budapestit válassza? - kérdeztük a tájékoztatón. Az énekesnő igazi élménynek tartja, ha a karmesterrel zenélhet, és csábító volt a New Yorkban készített gulyása is. A vacsora után azt mondta neki: bárhova elmegy vele, ha még egyet készít neki..

Cecilia Bartoli mintegy hatmillió eladott lemezt tudhat magáénak, ezekkel több mint kétszáz hétig szerepelt a nemzetközi lemezlisták élén - nemcsak a klasszikus műfajban. Számos aranylemeze (most kettőt Magyarországon is kapott), két Echo-, négy Grammy-díja mellett megannyi fontos díjat kapott már. Az eredetileg flamenco-táncosnak készülő Bartoli tehetségét Herbert von Karajan, Daniel Barenboim és Nikolaus Harnoncourt is felfedezte. A világ legfontosabb operaszínpadainak gyakori vendége, az elmúlt években leginkább a régi zenére és a tizenkilencedik század eleji romantikára fókuszált. Nem véletlen, hogy a legendás énekesnőnek, Maria Malibrannak is egy műsort szentelt. Malibran születésének kétszázadik évfordulóját 2008. március 24-én, Párizsban, az énekesnő szülővárosában, egy nap alatt három koncerttel ünnepelte. Az estből CD és egy hangverseny DVD is készült.

Magyarországra három különböző koncerttel érkezik. A Malibran-est lesz az utolsó, május 4-én a Művészetek Palotájában, közreműködik a La Scintilla Zenekar. Május 1-jén, szintén a Műpában a Händel és Itália című estet hallhatják azok, akik időben vásároltak jegyet a hangversenyre (a belépők mindhárom koncertre, az emelt jegyárak dacára pillanatok alatt elkeltek). Közreműködik a Bázeli kamarazenekar. Az Operaházban szerda este szerepel a mezzoszoprán, Haydn és Mozart-áriákkal. Fischer Ádám az operaház zenekarát vezényli.

 

 

Cecilia Bartoli
Cecilia Bartoli
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.