Berlinben és Rómában a Proton Színház

A Szégyen című előadással a német és az olasz fővárosba utazik a Proton Színház novemberben. Mint Mundruczó Kornél rendező elmondta: nagy izgalommal várják a darab és egyben a társulat berlini bemutatkozását.

"Munkáim Németország-szerte megjelentek ugyan, de Berlinben még egyik sem volt látható. A Szégyen ikonikus módon mutatja meg, hogy mit gondolok a színházról, ezért különösen kíváncsiak vagyunk mindannyian az előadás fogadtatására" – mondta az MTI-nek.

Mundruczó Kornél
Mundruczó Kornél

A produkciót november 8. és 10. között játsszák Berlinben a HAU-ban (Hebbel am Ufer), majd a turné Rómában folytatódik, amely még inkább szűz terep a számukra. A társulat a Romaeuropa Fesztiválon szerepel november 22. és 24. között.

"Két nagyon izgalmas állomás következik, ami egy csomó titkot és kérdést rejt" – fogalmazott a rendező. Mint mondta, a vendégjátékok újabb meghívásokat is eredményezhetnek, illetve Berlinben a Szégyent egy olyan befogadóhelyen mutatják be, amely produkciókat is készít, így reményei szerint hosszabb kapcsolat, a jövőben közös előadás létrehozása is elképzelhető az intézménnyel.

A nemzetközi koprodukcióban készült Szégyent, a Nobel-díjas J. M. Coetzee regényének színpadi feldolgozását a Bécsi Ünnepi Heteken láthatta először a közönség májusban, júliusban az Avignoni Fesztiválon is bemutatták, a Trafóban pedig a budapesti közönség is megtekinthette. Az előadást itthon és külföldön is jól fogadták a nézők, a darabot Budapesten januárban játsszák újra.

"Elsődleges célunk, hogy Magyarországon, mint magyar társulat, minél inkább meg tudjunk jelenni" – fogalmazott Mundruczó Kornél, hozzátéve: talán a nemzetközi visszhang, elismerés az itthoni finanszírozóknak is fog annyit jelenteni, hogy játszhassák ezeket a műveket Magyarországon is.

Mundruczó Kornél elmondta: tervei között szerepel az is, hogy a Denevér, avagy az én kis temetőm című legutóbbi lengyelországi bemutatójának, amely egy trilógia első része, a második darabját is elkészítse, méghozzá Magyarországon, Az én legboldogabb napom címmel.

Az első részhez hasonlóan – amelyet Strauss A denevér című műve inspirált – operettalapú előadásban gondolkodik, az érdekli, hogy e zenés műfajt hogyan lehet kortárs tartalommal párosítani. Kálmán Imre vagy Offenbach valamely alkotását kiválasztva, jövő nyári-őszi bemutatót terveznek. A harmadik rész pedig egyszereplős előadás lenne.

A három darab együtt egy öngyilkosság-trilógiaként működne: az operett három különböző korszakának egy-egy alkotását kapcsolná össze az öngyilkosság három módjával, az asszisztált, a közös és az egyéni öngyilkosság témáját járva körül – mutatott rá a rendező.

Az első, már megvalósult előadás a címében is megjelenő halálszimbólummal sötét, halálvágyó történet. A produkciót a TR Warszawa színházban szeptember végén mutatták be, és a kritika pozitívan fogadta. A Gazeta Wyborcza borotvaélen lejtett táncnak nevezte az előadást, amelyben "a színészek csodálatra méltó sokoldalúsággal váltogatják a realista színjátszást a konvencionális operett mesterséges eszköztárával". A Wprost szerint Mundruczó Kornél kinyitotta a lengyel színház "résmentesre zárt ajtajait, amelyek azon komoly témákat rejtik, melyekről lehet távolságtartóan, vonzó formában, ugyanakkor komolyan beszélni".

Mint Mundruczó Kornél elmondta, a Denevér élete egyik kiemelkedő külföldi sikere, már a januári előadásokra sem lehet jegyet kapni.

Következő munkáiról szólva elmondta, hogy a müncheni Residenz Színházban rendezi Szorokin Az opricsnyik egy napja című regényének színpadi változatát a jövő nyáron. Három év után új filmen is dolgozik: a Fehér isten című filmre, amelynek főszereplője egy kislány és a kutyája, állami támogatást kaptak a Magyar Nemzeti Filmalaptól, és reményei szerint tavasszal elkezdődhet a forgatás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.