galéria megtekintése

Fischer Iván és Dárdai Pál: Berlin magyar arcai

3 komment


Szemere Katalin

Fischer Iván és Dárdai Pál jó ritmusú videoklipben együtt népszerűsíti egy olyan város kultúráját, amelynek ugyanúgy része a klasszikus zene, mint a futball. Ez a város azonban nem Budapest, hanem Berlin. Fischer a Konzerthausorchester vezető karmestere, Dárdai pedig a Hertha vezetőedzője.

A jó ritmusú filmben összeköti a két magyart, hogy mindketten kitűnő csapatot vezényelnek

Nagy sikere van a neten annak a klipnek, amelyben Berlint együtt népszerűsíti két magyar, Fischer Iván, a Konzerthausorchester vezető karmestere és Dárdai Pál, a ­Hertha BSC vezetőedzője. A német kulturális blog úgy méltatja őket, hogy mindketten „beágyazottak" Berlinben, meghatározzák csapataik szívverését, és hatásukra megugrik a rajongók lázgörbéje.

– Nem volt szempont a film eltervezésekor, hogy mindketten magyarok vagyunk – mondja Fischer Iván.

 

– Ha a munkatársaimmal beszélgetek, persze gyakran elhangzik ez, de mindenki csak mulatságos véletlennek tekinti.

A karmester egyáltalán nem gondolja, hogy rombolná a klasszikus zene imázsát, hogy a futballal együtt jelenik meg. A filmben a vezetők szerepének párhuzamáról volt szó, mindketten kivételesen sikeres csapatot irányítanak, amire Berlin büszke.

A klippel az sem volt cél, hogy a futball újabb nézőket hozzon, mivel a Konzerthaus amúgy is tele van. Egyszerűen mindkét szervezet felismerte: ha rávilágít a karmester és a sikeres edző munkájának hasonlóságára, azzal új társadalmi csoportok előtt növeli ismertségét. A művészet és a sport nagyon más, de a vezetési módszerekben sok a hasonló elem. El kell érniük, hogy az egyén alávesse érdekeit a csapatnak, kreatív maradjon, de ne önző. Ezt hosszasan megvitatták Dárdaival, izgalmas beszélgetés volt.

A karmester az utóbbi negyven évben nem járt stadionban, de most elhívták egy Hertha-meccsre, ahova elvitte kisfiát is. És bár a kisfilmben csak az látszik, hogy pár másodpercig vezényelni tanítja Dárdait, az edző meg futballtanácsokkal látta el őt. Például, hogy labdavezetés közben fent maradjon a feje, ne a labdát nézze, hanem a többieket, elég, ha a labda éppen hogy csak benne van a látószögében.

A filmben biciklivel megy a koncertjére Fischer Iván, de – mint meséli – a legtöbbet Amszterdamban kerekezik, Berlinben néha, Budapesten soha. Ez utóbbin azért lehet változtatni, ha egyre több bicikliút lesz. Azt is megtudakoltuk, észleli-e a német fővárosban azt az ismertséget, amivel Berlin arca lehet. – Megszólítanak az utcán, felismernek a plakátokról, és mesélik, melyik koncertre emlékeznek – válaszolja.

Hogy vállalná-e Budapest népszerűsítését is Fischer Iván? Nagy örömmel tenné, de hozzáfűzi: felkérés nélkül is ezen dolgoznak nap mint nap. A Budapesti Fesztiválzenekar már évtizedek óta a főváros nemzetközi arca, a város nevét juttatja el minden kontinensre. Kedden Amerikába indul az együttes, a New York-i Carnegie Hallban is fellép, így New York tele lesz Budapestet népszerűsítő plakáttal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.