galéria megtekintése

Férfias virtus a barbecue

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 12. számában
jelent meg.

NOL
Népszabadság

Adorjányi Máriusz alapította a hazai hússütők bibliájának számító Nyárspolgár blogot. Minden húst ismernek, kipróbálják a kiegészítőket, nem szemérmesek leírni az árakat sem. Képünkön ő sütöget.

Valahogy beérik a személyiség is a barbecue-ra, hobbi szinten inkább 30-35 fölötti férfias virtusként kezd itthon is egyre népszerűbbé válni – mondja Adorjányi Máriusz, a Nyárspolgár blog alapítója.

Az összes kellék, a füst, a tűz és a komoly, nagy darab húsok, de még a fa aprítása is mind találkozás a nagyon egyszerű, ősi elemekkel, amik egy férfi életét alapvetően meghatározták.

 

Önuralom és türelem

Vannak, akikben egyszer csak felébred a vonzalom ezek iránt, és a BBQ tökéletesen egyesíti magában a repertoárt. Ráadásul az önuralom és türelem is fontos kellékei a folyamatnak, hiszen egy minimum 6-8 órás sütés során egyáltalán nem könnyű megállni, hogy ne nyitogassuk a sütőt. És akit a faszén füstje megcsapott, az onnantól pácokról, maghőmérsékletekről, szószokról és nemes nedvekről fog ábrándozni.

Definíciószerűen még az Egyesült Államokban is különbözőképpen értelmezik a sütési technikákat, de az őshazának számító déli államokban low & slow, azaz hosszú időn keresztül, alacsony hőmérsékleten, kíméletes módon történő hússütést jelent, a grillezés pedig közepes, magas hőfokon és általában direkt hő, leginkább izzó faszén parazsa feletti sütést – pontosít a szigorú, franciás rendre épülő londoni konyhákat is megjárt Adorjányi.

Idő és alapanyag

A BBQ-nál maga az eljárás sokkal időigényesebb (leginkább komplett hétvégével érdemes számolnunk) és jóval nagyobb az eszközigénye. Klasszikusan másod-harmadosztályú húsok valók barbecue-ra. Ilyen például a szegy, az oldalas, a lapocka, a nyak, amik közül a szegy elkészítése akár egyfajta mestervizsgának is tekinthető.

Aki azt jól tudja készíteni, az már elég sokat tud a BBQ-ról. A belépő pedig egy jó csirke lehet, amit elég csupán ötszázalékos sóoldatba tenni egy éjszakára, és utána végig 120 Celsius-fok alatt tartva, egy utolsó órás kenéssel máris kész a tökéletes bemelegítés.

TIPP: Egy füst alatt

A Gourmet Fesztiválon Egy füst alatt néven Adorjányi Máriusz két hasonlóan elhivatott BBQ-társsal, Gonda Jánossal és Mester Miklóssal alkot háromfős alakulatot. Sütőjük (szmókerük) egy egytonnás, fatüzeléses darab, igényli a törődést, nem is hagyják felügyelet nélkül. Kétféle szendvicsből választhatnak a vendégek: sertéstarjából vagy marhaszegyből készült húsok kerülnek a zsemlékbe.

Félreértés ne essék, a másod- vagy harmadosztály az nem a hús minőségét, hanem az állat részét jelenti: a zsírosabb, cupákosabb darabjait használják BBQ-hoz, és nem a steaknek valót. A BBQ során a legfontosabb szempont és cél, hogy megmaradjanak a hús nedvei, de közben a zsír és a kollagén megadja magát, ehhez pedig rengeteg türelem kell.

Amikor a hús maghőmérséklete 70 fokról 80-ra araszol felfelé, ott történik meg a csoda, ez az egész folyamat lelke. Amikor az oldalasról szinte lepottyan a hús, az valóban nem rossz élmény, de egy komolyabb versenyen már túlkészültnek számít.

Akkor tökéletes az oldalas, ha egy falat után a harapásnyom egy pár pillanatig még látszódik, azaz marad valamennyi tartása is a húsnak.

Hazai hullámok

Könnyedén honosítható amúgy ez a típusú étkezési kultúra, sőt vegyíthető a régióra jellemző elemekkel is.

A magyar ízléstől amúgy sem állnak távol a nagyobb darab, zsírosabb húsok, és például az amerikaiak klasszikus káposztasalátája, a cole-slow helyett egy sor más körettel is kísérletezhetünk. Vagy a mangalica is kínálja magát a BBQ-ra, így távolról sem az a cél, hogy az amerikaiak éttermeit próbáljuk meg itthon megvalósítani – vázolja fel a lehetséges hazai forgatókönyvet Adorjányi.

Megsütötték, eladták

A déli államokba bevándorló németek és csehek hentesüzleteket nyitottak, és a kevésbé népszerű darabokat, például a szegyet lassú tűzön, egész nap sütötték, majd a nap végén azt is eladták. Innen indult a jelenleg minden eddigi népszerűségét is meghaladó BBQ-kultúra világ körüli útjára.

Európában Németország az első számú BBQ-bázis, ott a sportegyesületekhez hasonló alakzatokba tömörül az elsősorban férfiakból álló mezőny.

A séf című filmben is felbukkanó austini Franklint Obama elnök is meglátogatta. A House of Cardsban oldalast falatozik elmélyülten a Frank Underwoodot alakító Kevin Spacey.

Az Amazon.com-on megsokszorozódott a BBQ-szakirodalom, ami azt mutatja: a BBQ képes szimbolizálni az amerikai életérzést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.