galéria megtekintése

Bächer Iván kőrisfája és Újlipócia szívcsakrája

0 komment


Csordás Lajos

Újlipóciában, azaz Újlipótvárosban mindenki tudja, azon túl viszont talán kevesen, hogy az évente szeptember első szombatján zajló Pozsonyi Pikniknek, a főváros talán legértelmiségibb piknikjének a kitalálója egy kis könyvesbolt tulajdonosa, Rédei Éva. Üzletében, a Pozsonyi úti Láng Tékában mindennapos vendég volt többek közt Bächer Iván, akinek az emlékére nemrég egy fiatal kőrisfa került a bolt előtti járdaszélre, ez is Évának köszönhető.

- Mitől lett, ha mondhatom: legenda a környéken a Láng Téka?

- Huszonöt évvel ezelőtt ez volt az első magánkönyvesbolt az országban. Non stop jelleggel működtünk, mivel nálunk már akkor volt videokölcsönzés. A nyitás napján és még néhány napig ötforintos könyvvásárt rendeztünk, óriási érdeklődéssel. Ezt az egyéves évfordulón megismételtük 10 forintos árral, idén pedig szeptember 1-jén a huszonöt éves születésnapon 25 forintos áron.

 

- Ez egy kicsi bolt, le sem lehet ülni, mégis hihetetlenül népszerű, várásárlói közt megannyi híres író, akik a bolt most megjelent 25. születésnapi kötetében szinte vallomásokat írnak róla. Bächer Iván például egyenesen Újlipócia „szívcsakrájának" nevezi.

- Huszonhét négyzetméter, de azért le lehet ülni, igyekszünk néhány széket kitenni a bolt elé, az utcára is. A dedikálásokon is elférünk, családi hangulatban, télen forralt borral, pogácsával, nyáron proseccóvcal kínáljuk a vendégeinket, akikkel a huszonöt év alatt annyira személyes lett a kapcsolatunk, hogy egy pillantásból értjük egymást. Iván ezt a kis „szívcsakra írását" kifejezetten nekem írta három-négy éve. Az életének egyik felét itt töltötte nálunk, a másik felét a Firkászban. Amikor tavaly év végén itthagyott bennünket, hihetetlenül megrázta a hír az itteni embereket, az üzletünk előtt mécsestengert gyújtottak. Március 25-én, a születésnapján aztán kezdeményezésemre a kerület segítségével ültettünk a bolt előtt egy kőrisfát, alatta egy paddal, melyen fel van tüntetve, hogy ez itt Bächer Iván kőrisfája.

- Mi volna az újlipóciaiság lényege?

- Amit lát, hogy az emberek itt szeretik egymást, összetartanak, az utcán nem lehet csak úgy végigmenni, hanem ezer ismerőssel találkozik. Az üzletek és a civil lakosság számíthat egymásra. Én ezt a hangulatot megéreztem, erre építettem a boltot és a Pozsonyi Piknik is ebből ered. Az elsőt a Láng Téka 20 éves születésnapjára rendeztük. Akkor még csak a Jászai Mari tértől a Wallenberg utcáig tartott, és csak délután, de boldogok voltak az emberek, úgy éreztük, folytatni kell.

-  Idén átadta a szervezést.

- Igen mert nekem már kicsit nagy lett és egy fiatal csapat vette át Bubics Ádám vezetésével. Most már a Szent István parkig nyúlik a rendezvény, két végén egy-egy színpaddal. Színházak mutatkoznak be, rengeteg kis lokális program van itt. Nálunk épp Tompa Andrea és Sándor Zsuzsa dedikál, mindjárt jön Dés László, itt volt az előbb Heller Ágnes. Úgyhogy próbáljuk élvezni a huszonötéves kor örömeit. Megjelentettünk a születésnapra egy kis kötetet, melynek a címe: Könyvesbolt, kőrisfával, természetesen Bächer Ivánra utal, aki nekem örökre Lipótváros polgára marad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.