Barokk első kézből

Az Olasz Intézetben tartja bemutatkozó hangversenyét a Fesztiválzenekar eredeti hangszereken játszó barokk zenei együttese október 1-én este. Ezzel Fischer Iván évek óta dédelgetett terve valósul meg.

Fischer Iván, fesztiválzenekar vezetőjének szavai szerint a „régi zene” és „régi hangszerek” fogalma nemsokára érvényét veszti, hiszen Monteverdi, vagy Bach mellett egyre régibb zenét játszunk akkor is, ha Mahlert vagy Bartókot adunk elő.

Fischer Iván
Fischer Iván

– Ugyanígy a „régi” hangszerek mellett a több mint 100 éve rögződött „modern” hangszerek se nevezhetők már sokáig újaknak. Néhány évtized múlva el fognak mosódni ezek a határok és a “modern” szimfonikus zenekar, amely Strauss es Mahler kora óta alig változott, már nem lesz modernnek tekinthető – summázta véleményét Fischer.

A Budapesti Fesztiválzenekar a világ egyik legújítóbb zenekara, amely élen jár a szimfonikus zenekar műfajának alakításában. Fischerék már évek óta használnak ventilkürtök, ventiltrombiták mellett natúrhangszereket is, most azonban hatalmasat lépnek előre: a zenekar tagjai, vonósok, fúvósok is, a barokk zenét korhű hangszereken fogják megszólaltatni.A barokk kultúra része a gesztika is, a művészi, kifinomult test- es kéztartások rendszere, amely érzékelteti, hogy a barokk zene elválaszthatatlan a kor ízlésétől, esztétikai szabályaitól, amely érvényes volt zenére, táncra, kézmozdulatokra, hanghordozásra, viselkedésre egyaránt.

A barokk estek sorozatának vezetésére Fischer Iván a 18. századi zene egyik legkiválóbb szakértőjét és interpretátorát, a német Reinhard Göbelt kérte fel, aki miután 1973-ban megalapította és 33 éven át koncertmesterként vezette a világhírű Ensemble Musica Antiqua Kölnt, az utóbbi években karmesterként is dolgozik. Az október 1-i hangverseny műsora a Bach család zenéjét mutatja be.  Johann Christian Bach „La tempesta” című kantátáját az argentín kontratenor, Franco Fagioli a historikus előadásmód nemzetközi szaktekintélye, a belga Sigrid T’Hooft gesztika-koreográfiájával adja elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.