Bárki belekukkanthat a királynő naplóiba

Viktória brit királynő korai naplóit vehetik szemügyre az érdeklődők a windsori kastély új kiállításán.

A fiatal Viktória hercegnő édesanyjától, a kenti hercegnétől kapta első naplóját 1832 augusztusában, amikor 13 esztendős volt, és épp tanulmányútra indult szülőhazájában. Ekkor bontakozott ki a későbbi uralkodó írás iránti szenvedélye, amely végigkísérte egész életét - írja a BBC News.

A naplókat jövő szombattól láthatják az érdeklődők a Treasures from the Royal Archives (Kincsek a Királyi Levéltárból) című kiállításon, amely a windsori kastély kerek tornyában található királyi archívum megalapításának 100. évfordulója alkalmából nyílik. A 13-21. század közti időszakot felölő tárlaton a királyi levéltárból összeválogatott személyes levelezések, naplóbejegyzések és a paloták számlakönyvei sorakoznak.

Viktória 1832-es körutazása, amely egyben azt a célt szolgálta, hogy a lakosság megismerje jövendő királynőjét, a walesi Powis-kastélyban tett látogatással kezdődött. Az ifjú hercegnő az újonnan iparosodott Közép-Angliát is bejárta és mindenről részletesen beszámolt a naplójában.

A következő évben a hercegnő minden reggel fél órát szentelt a naplóírásnak, mielőtt nekikezdett volna a történelem, a földrajz, a latin, vagy az általános ismeretek óráinak. 1901 januárjában bekövetkezett haláláig Viktória királynő több mint 43 ezer oldalt írt tele, összesen 141 naplót megtöltve.

A néhai uralkodó kiterjedt levelezést folytatott Nagy-Britanniában és Európa-szerte élő családtagjaival, valamint miniszterekkel, nagykövetekkel, állami vezetőkkel és az egyház képviselőivel is.

Az 1832 és 1836 között született naplók közül csupán néhány maradt fenn eredetiben. Viktória királynő lánya, Beatrix hercegnő ugyanis anyja utasítására rövidített változatokat készített a megmaradt naplókból, mielőtt megsemmisítették azokat. A hét végén nyíló kiállítást, amelyen Viktória első naplója is helyet kapott, 2015. január 25-éig kereshetik fel az érdeklődők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.