galéria megtekintése

Alig 14 milliárdból ki is jön az Operaház raktára

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 28. számában
jelent meg.

Lengyel Flóra
Népszabadság

Nagyszabású terveket, fejlesztést, felújítást, korszerűsítést jelentett be a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter és Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Összesen több mint 14 milliárdos projektet valósítanak meg két és fél év alatt.

A Magyar Állami Operaház korszerűsítését nemzeti feladatnak nevezte Ókovács Szilveszter főigazgató, aminek teljesítéséhez a kormány 14 milliárd 425,2 millió forint erejéig fedezetet nyújt. Az idén egymilliárd 841,5 millió forintot lehet erre költeni, a maradék több mint 12,5 milliárdot 2016-ban és 2017-ben állítják be a költségvetésbe.

A terv egyik része az Andrássy úton álló, Ybl Miklós tervezte épület infrastrukturális felújítása. A kornak megfelelő akusztikát teremtenek, és modernizálják a technikai berendezéseket. A 2017 második felében kezdődő építkezésre valamivel több, mint 300 millió forintot fordítanak. Az Operát 1884 szeptemberében nyitották meg, először 1912-ben korszerűsítették, majd a II. világháború után tették rendbe. A hatvanas években felújították a villamos hálózatot. 1981–1984 között komolyabb restaurálás folyt, miután egy vastraverz lezuhant a színpadra, és be kellett zárni a házat.

Az Északi Főműhely ma: látszik, micsoda műgonddal építették a gyárépületet a XIX. század végén
Az Északi Főműhely ma: látszik, micsoda műgonddal építették a gyárépületet a XIX. század végén
Földi D. Attila

 

A most bejelentett terv másik része az úgynevezett Eiffel-projekt, ami arról kapta nevét, hogy az állam az operaháznak adja a MÁV egykori Északi Főműhelyét, amelyet közönségesen csak Eiffel-csarnoknak neveztek. A Párizs jelképének épült tornyot megálmodó Gustave Eiffel irodája nemcsak a Nyugati impozáns fogadócsarnokát, hanem ezt a gyárépületet is megtervezte a magyar vasút első aranykorában. A járműjavító 1885-ben készült el, 2009-ig dolgoztak benne, és 2011-ben nyilvánították műemléknek. Többféle terv és elképzelés volt a hasznosítására, végül tavaly jött az ötlet, hogy az Opera volna a jó gazda: ezen a helyen létrehoznak egy koncentrált bázist az Andrássy úton álló színházépület tehermentesítésére.

Az épületet magát ingyen adja át az állam, a XX. századi, korszerű művészeti bázis kialakítására lehet fordítani a több mint 14 milliárd forintot. Már trükkfilmet is készítettek arról, hogyan alakul át a 220 méter hosszú, 100 méter széles, öthajós, bazilikás elrendezésű gyárépület modern műhelyházzá. Ide kerülnek az operaház számos eddig ideiglenesen elhelyezett műhelyei, raktárai (díszletek, jelmezek, kellékek, világítóeszközök, nyersanyagok stb.). Két próbaszínpad is létesül ebben a XXI. századi kívánalmaknak megfelelő modern szolgáltató központban. Az operaház színpadméretével azonos próbaszínpadot alakítanak ki, a másik próbateremhez mobil nézőtér is csatlakozik, emellett zenekari termet is létesítenek. Ezzel megoldódnak a balettegyüttes próbagondjai is.

Az operaházi tervek szerint a jövő generációjának oktatása is ebben a térben folyik majd. Létrehozzák az Opera zeneiskolát, illetve a Nemzetközi Posztgraduális Operastúdiót a Zeneakadémiával együttműködve.

Shakespeare 400+

A sajtótájékoztatón elmondták az Opera jövő évi terveit is: a 2015–16-os évad Shakespeare 400+ évada, az Operaház 17 feldolgozást vonultat fel az angol szerző leghíresebb darabjaiból.

A hatalmas klasszikus repertoárban a 33 opera- és balettbemutató mellé musicalek, nagyoperettek, koncertek, beszélgetős műsorok és interaktív családi, valamint gyermekprogramok sorakoznak fel. Az Operaház ElsőSorban programsorozatában számos híres Shakespeare-darabot lehet majd megtekinteni, mint pl. A Vihart, a Windsori víg nőket, vagy éppen a Lear királyt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.