galéria megtekintése

Bagoly biztat olvasásra

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 13. számában
jelent meg.

Kelen Károly
Népszabadság

Tavaly áprilisban feltűnést keltett egy ifjú spanyol fotós, Yago Partal: emberi ábrázolatot adott állatoknak. Nyilván nem ő volt az első, aki hasonlóságot fedezett fel állati és emberi tulajdonságok között. De ő találta ki az „állati divatot”.

Teljesen új internetes oldalt készít mostantól a Népszabadság. A formai megújulás tartalmi változásokat is hoz, de marad, ami jól bevált: ezentúl is a nyomtatott lap újságírói írják az online-cikkeket is.

Tavaly áprilisban feltűnést keltett egy ifjú spanyol fotós, Yago Partal: emberi ábrázolatot adott állatoknak. Nyilván nem ő volt az első, aki hasonlóságot fedezett fel állati és emberi tulajdonságok között. De ő találta ki az „állati divatot”. Szépséges egyedeket „ültetett” a fényképezőgép elé, és olyan ruhákat adott rájuk, amelyekkel erős hatást ért el:

a néző az öltözködés alapján jellemet képzel a fotó hőséhez: új minőség jött létre.

 

A bagoly elegáns sárga kabátja: ő az okos a Micimackóban is. Nyúl csíkos ingben és mellényben: nyugdíjas értelmiségi. Felhajtott nyakú lemberdzsek és nyakkendő a rókán: a keresztapa most bízta meg „takarítással”. Az oroszlánon sál és teveszőr jacket: ő a róka megbízója? Az elefánt újgazdag lehet, nem tudja,milyen rosszul áll neki a zöld. És a zsiráf: a vörös mókuson kívül csak ő visel női ruhát, de az ízlése nem a kedvünkre való. Érdemes hát Yago Partal világhálós oldalán böngészgetni, az állatportrékon kívül jó kis performance-okat fényképez le, például a Taxidermia című mappájában.

Már ezért is ajánlanánk az olvasónak, de más okunk is van: az ő állatait használja a Népszabadság megújuló internetes oldalának, a Nol.hu-nak a reklámkampányában. Tessék megfigyelni, mi jutott eszükbe az állatokról a kreatívoknak. S még inkább tessék rákattintani az oldalunkra. Olvasni, aztán meg elmondani, mi az, ami tetszik, és mit lehetne még jobban csinálnunk.

I!

YAGO PARTAL: www.yagopartal.com/zooportraits

Ha észrevétele, véleménye van az új NOL-al kapcsolatban írjon nekünk!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.