Baán László irányít az Iparművészetiben is

Baán László irányíthatja miniszteri biztosként az Iparművészeti Múzeum szakmai, szervezeti és működési megújítását - derül ki a május 9-i Magyar Közlönyből. Minderről a múzeumban is csak utólag értesültek. Dudás Lászlóné, az április 7-én megbízott főigazgatóvá kinevezett korábbi gazdasági igazgató sem tájékoztatta erről a kollégáit.
Baán László miniszteri biztosi hatásköre annak kapcsán terjed ki az Iparművészeti Múzeumra, hogy a Liget Budapest projekt mellett ő lett a felelős a keleti nyitás jegyében létrehozandó Ázsiai Művészeti Központ szakmai koncepciójáért is.

Erről az elképzelésről először a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum áprilisi sajtótájékoztatóján lehetett hallani. Az Andrássy úti gyűjtemény március 1-től került át az Iparművészeti Múzeumtól a Szépművészetihez, s éppen ez volt az egyik oka annak, hogy az Iparművészeti korábbi igazgatója, Takács Imre januárban lemondott. Akkor a kelet-ázsiai múzeum átadását hivatalosan azzal indokolta a minisztérium, hogy „a hatékonyabb működés érdekében" van szükség erre a lépésre.

Takács Imre előbb betegállományba, majd féléves kutatói szabadságra ment. Facebook bejegyzések szerint éppen ezért állította szőnyeg szélére Dudás Lászlóné az április 7. előtt az Iparművészetit megbízással vezető Siklós Péter általános főigazgató-helyettest – sejthetően Baán nyomására. Így ugyanis, hogy Siklós kutatói szabadságra engedte Takáts Imrét – akit lemondása után a könyvtárba helyeztek főmuzeológusi állásban -, nem lehet azonnal kirúgni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.