Az új-zélandi Eleanor Cattoné a Man Booker-díj

Október, úgy látszik, a könyvdíjak hónapja. Az utóbbi két hétben itthon és külföldön egymás után adták át a legfontosabb elismeréseket. Nem bestseller-írókat, hanem komoly irodalmi teljesítményeket jutalmaztak, de azért nem mellékes szempont, hogy karácsony előtt mindenki tudja, mit érdemes olvasni.

Már az előzetes listák, majd az úgynevezett shortlistek – három-hat jelölt, közülük kerül ki a győztes – is fontosak. Sőt az is, ha valakinek a Nobel-díjára sok pénzzel fogadtak. Igaz, Nádas Péter például ugyanolyan nagy író marad, ha nem díjazták is Stockholmban. Hatalmas regényépítményei, magával ragadó, rendkívül pontos mondatai nem érnek kevesebbet az olvasónak így sem. Legföljebb , ha megkapta volna, többen vágnának bele, mondjuk a Párhuzamos történetek három kötetébe.

Sokan állítják, hogy nincs nő- vagy férfiíró, csak jó író van, azért feltűnő, hogy három nagy díjat is nő nyert ebben a hónapban. A német könyvdíjat a magyar–német Terézia Mora, a Nobel-díjat a kanadai Alice Munro, a brit koronához tartozó államok nagydíját, a Man Bookert pedig kedden este az új-zélandi Eleanor Catton vehette át.

Az angolul beszélő országok nagy lehetősége, hogy Londonban is felfigyelnek legjobb szerzőikre. A távoli szigetországon élő, 28 éves szerzőt Nagy-Britanniában is kevesen ismerhetik, magyarra fordított könyve még nincs. De biztosan lesz hamarosan, mert az utóbbi időben észrevehető, hogy a magyar kiadók nagyon is figyelik a nemzetközi trendeket.

Az angol Julian Barnes Felfelé folyik, hátrafelé lejt című, 2011-ben Man Booker-díjat kapott kötetét a Partvonal kiadó az idén jelentette meg. Az angol írónő, Hilary Mantel tavaly nyertes Holtaknak menete című kötete viszont már a győzelem évében kapható volt nálunk. Őrá már 2009-es győzelmekor felfigyelt a Carthapilus kiadó, és amúgy is megjelentette volna a sikeres könyv folytatását.

És mutatja, hogy a kiadók számítanak arra, hogy az olvasók is tudják, miről van szó: a címlapon mindig kiemelt helyen szerepel a Man Booker-díj elnyerését hirdető felirat.

Eleanor Catton
New Zealand writer Eleanor Catton, winner of the Man Booker Prize 2013, poses for photographs at the Guildhall in central London, October 15, 2013. Catton won the 2013 Man Booker prize for English fiction on Tuesday for her novel "The Luminaries", to become the youngest winner in the award's 45-year history. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: SOCIETY) - RTX14CU7
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.