Az Év Kiállítása és az Év Múzeuma

A Pulszky Társaság odaítélte az Év Kiállítása és az Év Múzeuma címeket. „Az év kiállítása 2010” díjat a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-Magyarország tájegységének szavazta meg, a múzeumok közt, "Az Év Múzeuma 2010" elismerést pedig megosztva a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Szlovák Tájháznak adományozta

Az indoklás szerint a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum az intézmény komplex fejlesztéséért, különösen a megújult szemléletű, közönségbarát, széles látogatói réteghez eljuttatott időszaki és vándorkiállításokért kapta az elismerést, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Szlovák Tájház pedig hosszú távú fejlesztési programjának kidolgozásáért és folyamatos megvalósításáért, a Petőfi-kultusz ápolásában betöltött kiemelkedő szerepéért.

A fődíjak összegét és a lebonyolítás költségeit a Nemzeti Kulturális Alap múzeumi kollégiumának pályázati támogatása biztosítja.

Különdíjakat is megítésltek. A Magyar Nemzeti Múzeum különdíját a Bátai Tájház kapta a néphagyományok átörökítéséért, megismertetéséért és népszerűsítéséért végzett kiemelkedő szakmai tevékenység, és a helyi közösség életében betöltött szerep elismeréseként. Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság és a Pulszky Társaság összevont különdíját a Petőfi Sándor Emlékmúzeum (Szalkszentmárton) érdemelte ki a megújult állandó kiállításért, a szakmai, múzeumpedagógiai és közönségkapcsolati munka korszerűsítéséért, a helyi közösség életében betöltött kiemelkedő szerepért.

A bíráló bizottság elismerő oklevelét érdemelte ki a Völgységi Múzeum (Bonyhád) a múzeum fejlesztését célzó pályázatok gondos előkészítéséért és a település közéletében játszott kultúraszervező szerepéért és a Bakonyi Természettudományi Múzeum (Zirc) a múzeum tudományos potenciáljának társadalmi hasznosításáért, az alkalmazott kutatásoknak az intézmény alapfeladataival összehangolt, a fenntarthatóságot is jól szolgáló szervezéséért.

A Pulszky Társaság célja az évente megpályázható és elnyerhető „Az év kiállítása” díjjal, hogy elismerje és kitüntesse a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást is, amely új tudományos eredményeket mutat be, amely új technológia kreatív használatát igényli, kapcsolt kezdeményezéseket, pl. művészet/tudomány területét érinti, a kiállítási programot szokatlan megközelítéssel mutatja be, illetve új látogatói rétegeket von be.

A díjjal tábla, díszoklevél és pénzjutalom jár, melynek összege 1 000 000 Ft. Ennek stabil pénzügyi alapját a Paksi Atomerőmű Zrt.-vel 2010-ben aláírt támogatási szerződés négy éven keresztül biztosítja.

„Az év kiállítása” pályázat már az első évben nagy érdeklődést váltott ki: 17 intézmény jelentkezett! A zsűri több körben vizsgálta a pályázatokat, valamint felkereste a helyszíneket is. Tagjai az utolsó körben négy kiállítást tartottak arra érdemesnek, hogy a végső versenyben megmérettessenek: a balatonfüredi Jókai villában rendezett Jókai kiállítást (amely megkapta az ez évben indult Múzeum Café díjat!), az Óbudai Múzeum kiállítását (Óbuda három arca címmel), a Felemelő évszázad program „A lehetőségek országa – Polgárosodás a 19. századi Magyarországon” című kiemelt időszaki kiállítását, valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-magyarországi falu tájegységét.

E kiállítások mindegyike magas színvonalon megrendezett, széles látogatói érdeklődésre számot tartó produktum. Közülük a zsűri nagy többséggel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-Magyarország tájegységének ítélte oda „Az év kiállítása 2010” díjat.

Petőfi szülőháza, Kiskőrös
Petőfi szülőháza, Kiskőrös
Görgei Artúr kiállítás, Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban.
Görgei Artúr kiállítás, Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.