A magyar zene globalizálása

A Hagyományok Háza, a MÜPA, a Fonó Budai Zeneház és az A38 Hajó összefogásával május 24-e és 27-e között a magyar nép- és világzenei élet több mint húsz előadója mutathatja meg magát Az Értől az Óceánig című koncertsorozaton, melyre a világ minden részéről fesztiváligazgatókat, koncertszervezőket és újságírókat hívtak a rendezvény szervezői.

A koncertsorozat Lőkös Csaba és Marton László Távolodó kezdeményezésére, a Hagyományok Háza intézményi hátterének támogatásával valósul meg; hasonló rendezvény eddig nem volt Magyarországon. Célja a hazai nép- és világzene külföldi ismertségének és kapcsolatrendszerének bővítése egy olyan időszakban, amikor a gazdasági válság mindenütt megnehezíti a koncertszervezést, amikor a lemezipar eddigi formái összeomlóban vannak éppen, és amikor az új médiumok ismerete elengedhetetlen az érvényesülni vágyó művészek számára.

kincses-felvidék006
kincses-felvidék006

Az Értől az Óceánig koncertsorozat a „menekülési útvonalak” egyike, és egyszerre két irányba: a műfaj hazai és nemzetközi rajongóit egyaránt célba véve. Hátterében szervezőinek több mint két évtizedes tapasztalata, számos nemzetközi szakmai konferencián, fesztiválon és más rendezvényeken való részvétele, és az ezekből kialakult kapcsolatrendszere áll.

A programsorozat ugyanakkor nemcsak promóciós célokat szolgál, hanem a szakmán túli közönség számára is élményeket kínál. Erre az a rendkívüli intézményi együttműködés a garancia, amely lehetővé teszi, hogy egy sorozatban nép- és világzenénk több mint húsz kiváló produkciója felsorakozzon. A Hagyományok Háza elsősorban a tradicionális népzenét és az Állami Népi Együttest kínálja, a Fonó Budai Zeneház az etnodzsesszre és a táncházra fókuszál, az A38 Hajó a fúziós világzene terepéül, a Művészetek Palotája pedig a városi népzene új hulláma bemutatására szolgál. Ezekhez a helyszínekhez csatlakozott az Akvárium, amely a roma zenéknek ad otthont, a Skanzen, amely autentikus környezetben kínálja a népzenét, valamint a szentendrei Aranysárkány Vendéglő, ahol egy ebéd mellett délszláv muzsika szórakoztatja a külföldi szakembereket.

A fellépők névsora magáért beszél: bemutatkozik Tóth Evelin és David Yengibarjan újonnan alakult duója, a népzenét rockkal ötvöző Napra és Fókatelep zenekar, a magyar etnodzsessz élvonalából Dresch Mihály kvartettje (a Balogh Kálmán–Lukács Miklós cimbalomduó közreműködésével), moldvai zenéjével a Fanfara Complexa, a délszláv muzsikát játszó Söndörgő, a roma folkban megkerülhetetlen Parno Graszt és a frissen alakult Vojasa, a magyarországi világzenék egyik keresztapjának számító Makám, a sanzon, a dzsessz és a népzene ötvözetét kínáló Tárkány Művek, Both Miklós, Szokolay Dongó Balázs, Novák Csaba, Dés András és Lukács Miklós új szupergroupja, a FolkSide, a rockzenei feldolgozásaival új időszámítást nyitó Csík zenekar, etnodiszkójával DJ Suefo, táncházi muzsikájával a Berka, a Téka, a Fonó, a Tükrös együttes és a kalotaszegi Csűrös banda, blues-alapú fúziójával Ferenczi György és a Rackajam, a tradicionális magyar népzene-néptánc élvonalából a Magyar Állami Népi Együttes, valamint a hagyományost a városi népzenével ötvöző Buda Folk Band.

A koncertlista:

május 24., 18.30 Tóth Evelin – David Yengibarjan (A38 hajó)
május 24., 20:00 Napra, Fókatelep, DJ Suefo (A38 hajó)
május 25., 19:30 Dresch Quartet (vendég: Balogh Kálmán, Lukács Miklós cimbalom duó), Fanfara Complexa, Berka, Téka Együttes (Fonó Budai Zeneház) -- koncert és táncház
május 26., 13.00 Söndörgő (Aranysárkány Vendéglő, Szentendre)
május 26., 16:00–18:00 Konferencia a magyar művészek külföldi lehetőségeiről, moderátor: Bodrogi András (Művészetek Palotája előadóterem)
május 26., 19:00 FolkSide, Makám, Tárkány Művek, Csík Zenekar (Művészetek Palotája Fesztivál Színház)
május 26., 22:00 Parno Graszt, Vojasa (Akvárium)
május 27., 16:00: Ferenczi György és a Rackajam, Buda Folk Band (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre)
május 27., 19:00: Tükrös Együttes, Szeret Zenekar, Magyar Állami Népi Együttes, Fonó Zenekar, Csűrös Banda (Hagyományok Háza) – koncert és táncház


A projekt weboldala a www.folkmusichungary.hu és a www.worldmusichungary.hu címen érhető el, itt a legfrissebb információk mellett a zenekarok, előadók biográfiái, fotói is megtalálhatók, az események követhetőek a facebook.com/azertolazoceanig Facebook-oldalon is.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.