galéria megtekintése

Az ügynök nem mond árat

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 11. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

A Sziget Fesztivál stáblistáján úgy szerepel: Dan Panaitescu nemzetközi booking menedzser. Egyszerűbben: ő szervezi a külföldi zenekarok fellépését. Ha kell, a szakmai stáb segítségével hang- vagy fénytechnikai problémát is megold, egy fellépő kérésére Monica Bellucci-posztert próbál beszerezni, de számára az sem probléma, ha a sztárfellépő a koncert után gumikötéllel vetné magát a mélybe.

Méghogy elképesztő extra kérések?! Prince a színpadon
Méghogy elképesztő extra kérések?! Prince a színpadon
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Hogyan lesz valaki booking menedzser?

Eredetileg közgazdász vagyok, de több magyar zenekar turnészervezésében vettem részt. Volt, hogy a koncertengedélyt kellett elintéznem, előfordult, hogy a jegyek forgalmazását vagy a plakátozást szerveztem. Sokat dolgoztunk a Pál Utcai Fiúkkal, a Beatricével, Hobóval, a Bonanza Banzaijal, a Pokolgéppel. Tizennyolc éve dolgozom a Sziget Fesztivál stábjában.

 

Akkor csaknem az összes Sziget Fesztiválon fellépő zenei nagyágyúval kapcsolatba kellett lépnie. Egyáltalán: honnan lehet tudni, kit érdemes meghívni a fesztiválra, ki az aktuális világsztár?

A hazai rádiók kevéssé követik a trendeket, de az internet nagyon sokat segít, mint ahogy az a szavazás is, amelyet a Sziget Fesztivál honlapján írtunk ki arra vonatkozóan, kit szeretnének látni a fiatalok a rendezvényen.

Mi határozza meg, hogy végül ki lesz a befutó? A pénz? Vagy az, hogy a kiválasztott zenész, zenekar éppen ráér-e?

Dan Panaitescu, a főtárgyaló
Dan Panaitescu, a főtárgyaló

Igen, ezek. De ha valaki mondjuk, augusztusban nem dolgozik, megfeszülhetünk, akkor sem lesz itt. A pénz kérdése bonyolultabb. Ha egy ügynök árat mond, az a legegyszerűbb helyzet, mert akkor a kérdés csak az, hogy meg tudjuk-e fizetni, vagy nem tudjuk megfizetni. Leggyakrabban viszont az ügynökök nem mondanak árat, hanem azt kérdezik, mennyit ér meg nekünk, ha az általuk menedzselt sztár fellép nálunk. Na, ilyenkor vakarhatjuk a fejünket, oszthatunk-szorozhatunk. De, hogy mi mennyit kínálunk, az attól is függ, hányan kérték az internetes szavazáson, és attól is, hogy a mi értékrendünkben hol áll. A fellépti díj végül attól is függ, hogy milyen megállapodást kötünk. A fellépő csak gázsit kap, és minket több költség nem terhel, vagy nekünk kell szállást biztosítanunk, esetleg utazást fizetnünk, és az sem mindegy, hogy a színpadtechnikának a zenekarra eső részét ők hozzák, vagy mi biztosítjuk.

Hány komolyan vehető ügynök van a világon? Több száz? Több ezer?

Húsz-harminc. Velük kell felvennünk a kapcsolatot, velük kell egyezkednünk időpontról, pénzről. Csak a Sziget Fesztivál miatt évente nyolcvan és száz közötti zenekart kell leszerveznünk.

Ki az, akit szerettek volna a Sziget Fesztiválra elhozni, de anyagi vagy technikai okokból nem tudtak?

A fesztivál látogatói biztosan örültek volna az elmúlt években annak, ha eljön Madonna, a Rolling Stones vagy a Pink Floyd. De őket azért nem tudjuk soha ide hozni, mert nem fesztiválfellépők. Saját színpaddal, saját technikai berendezésekkel, saját színpadképpel járják a világot.

A Sziget Fesztiválon fellépő zenekarok nem is hoznak magukkal technikai felszerelést, dekorációt?

A legnagyobbak néha hoznak: saját LED-falat, kiegészítő fényeket, ezt-azt. Olykor okoznak is problémát ezekkel. Egy-egy dekoráció beszerelése pluszidőt és speciális fénytervet igényel.

A nézőket leginkább talán az úgynevezett „riderek” érdeklik, azok a listák, amelyek egy-egy fellépő technikai és személyes igényeit tartalmazzák. Olykor igen különöseket is. Ilyen volt például Prince világjáró vécéje, amelyet a legendák szerint Madonnától örökölt, és amelyhez ragaszkodott a Sziget Fesztiválon is.

Küldtek egy bort - a színpadon az Iron Maiden
Küldtek egy bort - a színpadon az Iron Maiden
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ez csak legenda. Prince-nek nincs saját vécéje. A Sziget Fesztiválon azt kapta meg, amit egy korábbi magyarországi fellépésen Madonnának készítettek, vagy inkább alakítottak át. Lényegében egy toitoi vécé az is, csak némi luxussal. Például a kézmosó csap felett egy lapmonitorral, amit nem nagyon értek, mert ki az, aki a kézmosás néhány pillanata alatt tévét néz?... És persze néha tényleg vannak fura kérések.

Például?

Az egyik zenekar kért huszonvalahány fehér rózsát, de kiderült, azért kellettek, hogy a közönség közé dobálják. A Killers együttes produkciós menedzsere fekete törülközőket rendelt a színpadra, de nem tudtunk szerezni csak világos- meg sötétkéket, ettől láthatóan rossz kedve lett, mert tudta, hogy a zenekar tagjai őt szúrják majd le. Kértek már az öltözőbe Buddha-szobrot, szelektív hulladékgyűjtőket, az egyik zenekar menedzsere pedig egy nagyméretű Monica Bellucci-fényképet. Felhívtam, és megkérdeztem tőle, hogy ez miért kell, mire a menedzser nevetve azt mondta, természetesen nem kell, ez csak egy csapdakérés volt, és azért írták a felsorolás végére, hogy lássák, mi tényleg végigolvassuk-e kívánságlistát. Volt, aki egy komplett edzőtermet rendelt az öltözőbe, az Arctic Monkeys nevű zenekar tagjai pedig a fellépésük után azt kérték tőlem, hogy vigyem el őket bungee jumpingolni. Pár perc múlva már repültek is a gumikötél végén.

A buli végén megköszönik a zenekarok a munkát?

Néha megköszönik. Tavaly néhány héttel a fesztivál után kaptam például az Iron Maiden zenekartól egy díszcsomagolású Iron Maiden-címkés bort. Nem nagy ajándék, de a gesztus jól esett. Megittam, finom volt.

Idén minden rendben van?

Úgy tűnik. Bár jobb lenne múlt időben mondani: minden rendben volt. Akkor jöhet egy-két nap nyugalom. Utána kezdődik minden elölről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.