Amikor egy egyéjszakás kaland után a fiú kérdezget a lelkivilágodról

Csütörtök délután Podmaniczky Szilárd író, költő, szerkesztő nyitotta meg az RS9 (Rumbach Sebestyén utca 9.) OFF színházi fesztivált. Podmaniczkyt azért választották, mert Dobay Dezső, az RS9 színház előző, tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt igazgatója rendezte darabjait. A független színházi fesztivál Dobay emlékének is emléket állít. A nyitónapon három színművet láthatott a közönség, ebből kettőn jártunk.

Mindig van egy férfi

Az első a Szirmai Melinda által rendezett E-Mancik társulat előadása volt a Szomjas férfiak sört isznak helyettem címmel. A darab helyzetkomikumra épülő kis szkeccsekből állt.

Minden fiatal lány / nő átélte már, hogy milyen az, amikor egy rémes pasi mellett ébred egy átmulatott éjszaka után egy idegen lakásban. Vagy hogy milyen, amikor egy egyéjszakás kaland után a fiú kérdezget a lelkivilágodról, ami lehet, hogy épp abban a pillanatban nincs is.

Hogyan lehet beleszokni egy párkapcsolatba, és hogyan lehet megélni a szerelmet? Hogyan lehet elviselni azt a pillanatot, amikor szeretsz valakit, de már nem a tiéd? Hogyan és mikor kell gyereket vállalni? Ezekre és még sok más kérdésre kereste a választ négy, a harmincas évei közepén járó nő: Dobra Mária, Sárközi-Nagy Ilona, Szirmai Melinda és Tarr Judit. Ha a válaszokat nem tudták elmondani szavakkal, hát táncoltak, énekeltek, rappeltek, vagy verset mondtak.

A sírkertben kertelés nélkül sírhatunk

A második előadás Jens Raschke monodrámája volt Alszanak a halak címmel. A főszereplő Jette, akit Prohászka Fanni játszott, 10 éves és elvesztette 6 éves leukémiás öccsét, Emilt, aki Astrid Lindgren Juharfalvi Emiljéről kapta a nevét. Jette pedig rájön, hogy mindenki meghal vagy így, vagy úgy. Emilt egész életében nem látta egészségesen, mindig fájt valamije. Kisöccse megkéri Jettét, hogy játsszák el a temetését, és Jette meséjében Emil a „pizza paradicsomba” kerül, ugyanis Emil imádott pizzát enni. A kislány, amikor Emil véglegesen eltűnik, elmerül a képzeletében és az emlékeiben, miközben szembe kell néznie anyja vigasztalhatatlan gyászával és az apja örökös szótlanságával. A darabból kiderül, hogy a felnőttek sem tudnak mindent, főleg azt nem, hogy mi lesz halálunk után, és hogy lesz-e egyáltalán valami.

Az RS9 Színház a következő 4 napban számos színdarabot mutat be, köztük kortárs táncelőadásokat, mozgásszínházat, drámákat, operetteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.