Az MMA bemutatja: Szent Erzsébet a Vigadóban

Augusztus 15-én, napra pontosan 150 évvel az ősbemutatót követően, ugyanazon helyszínen – a Pesti Vigadóban – a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és programjaként ismét magyarul szólal meg Liszt nagyszabású remekműve, a Szent Erzsébet legendája.

A produkció megálmodói, Marton Éva és Kocsár Balázs már évek óta dédelgették egy nagyszabású Szent Erzsébet-előadás, a magyar nyelvű ősbemutató rekonstrukciójának tervét.

Az előkészítő, szakmai munka legfontosabb része a partitúra és a zenekari szólamok tanulmányozása, átnézése, több kiadás összehasonlítása volt. Az előadáshoz az eredeti partitúra alapján egységesen javított zenekari anyag is készült. Ebben a munkában Könczei Árpád zeneszerző együttműködött Kocsár Balázs karmesterrel és Pfeiffer Gyula karmesterrel.

Pfeiffer Gyula elkészítette a zenekari anyagot, amely egy ekkora időterjedelmű nagy apparátusra komponált zeneműnél nem kis feladat. Könczei Árpád munkájának lényege a zenekari szólamok korrektúrája volt. Kocsár Balázs végezte a magyar szöveg adaptációját, így egy kis korrekcióval, a szerző eredeti zenei, ritmikai szándékát megtartva sikerült az eredeti Ábrányi-féle szöveget az oratórium egészére felfrissíteni, felújítani.

Az előadáshoz sikerült megnyerni a legkiválóbb hazai énekművészeket: Kele Brigittát (Szent Erzsébet), Haja Zsoltot (Lajos őrgróf), Cser Krisztiánt (Hermann őrgróf), Vörös Szilviát (Zsófia őrgrófnő), Szegedi Csabát (Udvarmester, Egy magyar nemes) és Kovács Istvánt (II. Frigyes). A produkcióhoz szinte az egész országból érkeznek a közreműködők, hiszen zenekarként a Kodály Filharmónia Debrecen, énekkarként és gyerekkarként pedig a Kodály Kórus Debrecen és a Nyíregyházi Cantemus Kórus  együttesei érkeznek a debreceni próbafolyamatot követően a Pesti Vigadó színpadára.

A nagyszabású produkcióban Kocsár Balázs vezényletével összesen közel kétszáz muzsikus vesz részt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.