Emelték a Salman Rusdhie fejére kitűzött vérdíjat

Negyven, állami kézben lévő iráni sajtóorgánum 600 000 dollárt (167 millió forintot) gyűjtött össze, hogy ezzel az összeggel emeljék meg az indiai író fejére a Sátáni versek című regénye miatt kitűzött vérdíjat.

A fatvát 27 évvel ezelőtt mondta ki Rushdie-ra Irán akkori vezetője, Ruholláh Homeini ajatollah a regény első megjelenését követően - számolt be a Guardian

Az 1989-ben kitűzött vérdíj összege már több millió dollárra rúg, amelyet az az elszánt hívő kaphat meg, aki megöli az istenkáromlással vádolt irodalmárt. 

A fatva kibocsátásának nagy nemzetközi visszhangja volt, Nagy-Britannia közel egy évtizedre megszakította diplomáciai kapcsolatait a perzsa országgal. 1998-ban Irán akkori elnöke, Mohammed Hatami kijelentette, hogy a fatva "véget ért", azonban hivatalosan sohasem oldották fel. Megújítani azonban több alkalommal is megújította Ali Hámenei, Homeini ajatollah utóda és más vallási vezetők is.

"Homeini ajatollah fatvája egy vallási rendelet, amely nem veszti érvényét, vagy évül el" - mondta az iráni kulturális miniszter helyettese, Szajed Abbász Szalehi a Fars hírügynökségnek.

A Sátáni verseket számos országban, így Indiában, Szudánban, Bangladesben és Dél-Afrikában betiltották a fatvát követően. Rushdie éveken keresztül bujkálni kényszerült és az angol titkosszolgálat védelme alatt élt. Ezeknek az éveknek a történetét írta meg Joseph Anton című regényében.

A szerzőn kívül más, a könyv kiadásával kapcsolatban álló embereket is ért támadás. 1991-ben a könyv japán fordítóját, Igarasi Hitosot halálra késelték. Hasonlóan támadás érte 1991-ben milánói lakásában az olasz fordítót, Ettore Capriolót is, ő azonban túlélte az esetet. A kötet norvég kiadójára háromszor rálőttek Oslóban 1993-ban. A török fordító Aziz Nesin egy 37 ember életét követelő hoteltűzből épp csak megmenekült 1993-ban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.