Az igazgató venné meg a Centrál Színházat

A jelenlegi igazgató, Puskás Tamás ajánlata érkezett be csupán a Centrál Színház értékesítésére és a színház használatában lévő ingatlanok bérletére kiírt pályázatra.

A Centrál Színház Színházművészeti Nonprofit Kft. fővárosi tulajdonban lévő, 100 százalékos mértékű üzletrészének megvásárlására, valamint a társaság használatában lévő fővárosi ingatlanok bérletére csak együttesen lehetett pályázni. A Fővárosi Közgyűlés 2014 júniusában döntött a pályázat kiírásáról. A vételárat minimum 192 millió forintban állapították meg. Az ingatlanok együttes irányadó bérleti díja pedig havi mintegy 6,7 millió forint plusz áfa, a bérlet időtartama 10 év, amely alatt a bérlőt terheli az épületegyüttes karbantartási és minden egyéb üzemeltetési költsége.

Feltételként szabták, hogy az ajánlat 10 éves kulturális, művészeti programot tartalmazzon. A követelmények között volt a jelenlegi ügyvezető megbízásának fenntartása mandátuma lejártáig, vállalás a jelenlegi repertoár továbbjátszására, a művészeti profil és a kiemelt minősítéshez szükséges feltételek megtartása és a teátrum két játszóhelyén a folyamatos színházszerű működés biztosítása.

A pályázat kiírásának lehetősége azért ötlött fel, mert a Centrált vezető Puskás Tamás – akinek igazgatói mandátuma 2016. január 31-ig szól – felajánlotta, megveszi a színházat működtető kft-t és bérbe veszi a társaság által használt ingatlanokat is.

Puskás az MTI-nek elmondta: a színház a privatizáció után sem mondhat le az előadó-művészeti törvényben foglalt közvetlen állami finanszírozásról és a TAO-támogatásról. Tisztán a jegybevételre alapozva nem lehet Magyarországon színházat működtetni, de a két támogatással már igen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.