galéria megtekintése

„Az, hogy Nemes mit csinált Orbán fejével, csakis az ő felelőssége”

3 komment


Csákvári Géza

Hosszú idő után újra eljutott Budapestre Udo Kier. Nemes Gyula felkérésére vállalt szerepet a Zero című abszurd filmben, amely most kerül a hazai mozikba. A színész, aki szereti a „különleges" rendezőket, kifejezetten a méhek pusztulása ­miatti aggodalma miatt mondott igent a felkérésre.

– Amikor bemutatták a Zerót Karlovy Varyban, kisebb botrány alakult ki annak kapcsán, hogy terroristák Orbán Viktor fejére lőnek az egyik jelenetben. Meglepődött ezen?

Danny Moloshok / Reuters

 

– Nézze, én szeretem a kifejezetten nem egyszerű alkotótársakat. Az, hogy Nemes Gyula mit csinált Orbán Viktor fejével, az csakis az ő felelőssége. Ha ő így akar harcolni – bármi ellen is –, csak tegye, de ez esetben a felelősség is őt terheli. Csakis őt. Én a szerepet azért vállaltam el, mert valós problémának tartom a méhek drasztikus pusztulását. A környezetünk védelme alapvető emberi feladat, éppen ezért örültem, hogy amikor Leonardo DiCaprio átvette az Oscar-díját, a sok köszönömön túl ő is erről beszélt több millió embernek.

– Tiszteletbeli magyarként drukkolt a Saul fiának?

– Tiszteletbeli magyar, ez tetszik. A Magyar Filmesek Világtalálkozóján, 1996-ban Budapesten kaptam kitüntetést együtt olyan magyarokkal, mint Tony Curtis, Andy Vajna vagy Zsigmond Vilmos, akik az ország hírét vitték a nagyvilágba. Én voltam az egyetlen külföldi. Visszatérve a Saul fiára: nagyon fontos film, mert az ilyen művekből tudhatják meg a fiatalok, hogy mi is történt 1944-ben Európában. Én tudom, akkor születtem, és a szerencsén múlt, hogy nem haltam meg a születésem napján, mert a kórházat bombatalálat érte. Mindazonáltal különösen fontos, hogy éppen egy magyar film kapta meg azt a díjat, melyre az egész világ figyel. Nemes Jeles Lászlóval Palm Springsben találkoztam, beszélgettünk egy keveset: olyan rendezőnek tűnik nekem, aki nagyon tudja, hogy mit akar. Nagy jövő előtt áll.

– Jön a mozikba az Iron Sky folytatása, amelyben ismét náci főgonoszt alakít. Ha jól láttam az előzetesben, akkor egy dinoszauruszon lovagol.

– Nem egészen, az a testvére, maga Adolf Hitler, és a föld alatt van a bázisunk, miután a harmadik világháború után a Föld felszíne radioaktív lett. Reményeim szerint a folytatás sokkal izgalmasabb lesz, mert most már három karaktert is játszom. A rendező, Timo Vuorensola finn, az észak-európaiaknak különös humoruk van.

                                                       Blondi, a T-Rex

– Nem túl nagy felelősség manapság Adolf Hitlert eljátszani?

- Érdekes kérdés. Először is: az eddigi pályafutásom során háromszor játszottam el Adolf Hitlert. Azonban mindegyik alakítás komikus volt. Eljátszottam egy nácit Tarantinónak a Grindhouse-ban, de az is komédia volt. Soha nem vállaltam el egyetlenegy náci szerepet vagy magát Adolf Hitlert az elmúlt ötven évben, amely drámai lett volna. Ez hiba lett volna tőlem. A komédiákban azt hangsúlyoztuk, hogy a nácik, de főleg Hitler-idióták voltak. Méghozzá életveszélyes idióták.

Névjegy

A német színészikon Udo Kier 1944. október 14-én született Kölnben. Az Andy Warhol nevével fémjelzett Frankens­tein- és Drakula-filmek címszerepe után – a két filmhez amúgy Warholnak a nevén kívül semmi köze nem volt – európai művészfilmek, B kategóriás horrorok és holly­woodi produkciók mellékszereplőjeként vívott ki magának általános tiszteletet. Szerepelt a tragikusan fiatalon elhunyt magyar költő és performansz-művész, Hajas Tibor műveiben – köztük Az éjszaka ékszerei című filmben –, Rainer Werner Fassbinder és Bódy Gábor után Lars von Trier is fétisszínészként kérte fel játszani.

– Nagyon sok színész játszotta el Drakulát. Ön az egyik leghíresebb.

– Ugyan már, Lugosi Béla utolérhetetlen. Elegánsan zseniális. Vámpírt játszani hálás feladat, a valóságban nincsenek vámpírok, így teljesen szabadon használhatod a fantáziádat. Ilyenkor olyanokra gondolok, akik nap mint nap a véremet szívják: az ügyvédem és az ügynököm!

– Állandó társa Lars von Triernek.

- Lars a legintellektuálisabb ember, akivel valaha is találkoztam. A kevés rendező egyike, aki nem tud rossz filmet készíteni, csak esetleg olyat, ami az embereknek nem tetszik. Jó barátok vagyunk húsz éve, a lányának én vagyok a keresztapja. Ha forgat, még ha csak egy kis szerepre is, de mindig meghív. Lars az olyan színészeket szereti, akik nem erőlködnek. Amikor Björkkel forgattuk a Táncos a sötétben című filmet, mindig azt mondta neki is: ne ­játssz, improvizálj!

– Igaz, hogy nemsokára Alexander Payne-nel forgat?

– Igen, a Downsizing című filmjében alakítok egy holland hajóskapitányt. A stáb tele van színészekkel, akiknek már van egy Oscarjuk. Vagy kettő.

Orbánt cenzúrázták

Nemes Gyula filmjét nyáron mutatták be a Karlovy Vary-i fesztiválon, ahol a rendező azt állította, a filmet cenzúrázták: ki kellett satíroznia egy vezető politikus arcát abban a jelenetben, amelyben Kovács Krisztián lőgyakorlatot tart. Dinnyére ragasztott vezetők arcképei robbannak darabokra, a leglátványosabban Angela Merkel kontúrjai roncsolódnak szét, illetve azé a kisatírozott személyé, akiről nem tudunk mást gondolni, Orbán Viktor lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.