galéria megtekintése

Az én mozim

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 21. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Ha a sorsunk valahol előre meg van írva, akkor az enyémet egy mozigépész rendezgethette sorba: fontos események történtek meg velem kultúrház vetítőtermében, városi filmszínház erkélyének utolsó sorában, művészmozi pótszékén. Első volt mindegyik, a maga nemében.

Apám vitt el először moziba. Falusiba, ami napközben étteremként, ünnepekkor kultúrházként működött, hetente egyszer pedig átrendezték a székeket, kivitték az asztalokat, s a helyi közönség sörrel meg szotyival a kezében, nyikorgós székeken nézhette végig a Nyolcvan huszárt vagy a Vörös Kányafát, (Kalina krásznaja...) Vaszilij Suksinnal és Suksinával a főszerepben.

Életem első filmje a Volt egyszer egy Vadnyugat, ezt néztük meg apámmal, aki elmondta, hogy a legendás betétdalt éneklő perui Yma Sumak – eredeti nevén Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo – a világon egyedülálló módon ötoktávnyi hangot tud kiénekelni.

 

Engem viszont sokkal jobban érdekelt Claudia Cardinale és Henry Fonda ágyjelenete, legalábbis azt gondoltam, hogy van ilyen a filmben, mert a vitrinekbe kitett képek között határozottan ott volt Cardinale szépen ívelt, meztelen háta, amin Henry Fonda egy jégkockát csúsztat végig. Zaklatottan jöttem ki a moziból, mert hiába vártam a jégkockát, kivágták a filmből, ahogyan a befejező jelenetet is. A mi mozinkban Jason Robards és Charles Bronson – született Charles Dennis Buchinsky – kilovagolt az épülő városból, és eltűnt a dombok mögött. Évekkel később újból végignéztem a filmet, és döbbenten láttam, hogy Cheyenne meghalt. Ez volt a rendezői szándék, de nálunk a hetvenes évek végén minden bizonnyal túl pesszimistának találták.

Szex és halál – sok lett volna egyszerre.

Az Angi Verán csókolóztam életemben először.Március volt, persze a napot is tudom, szerda, délutáni előadás. Gimnáziumi barátnőim többsége már rég túl volt ezen az ügyön, s én, a frissen vakszolt parkettájú kollégiumi szobában izzadó tenyérrel hallgattam előadásaikat, praktikus tanácsaikat arról, miként lehet ebbe a kalandba felkészülten érkezni. Azt mondták, nagyon résen kell majd lenni, amikor a fiú a száját odatapasztja, és kidugja a nyelvét, mert azt a nyelvet majd egy kicsit be is kell engedni, de nem nagyon, nehogy túl nagy teret nyerjen magának odabent. Hoztak egy kólásüveget is, azon mutatták meg a csücsörítésmódját és a nyelvbeengedés pontos mértékét. Az egészet persze teljesen elfelejtettem ott az Angi Vera kellős közepén. Ráadásul a mai napig rosszul gyakorlom a kritika és önkritika bonyolult mechanizmusát, amit pedig a filmből kiválóan elsajátíthattam volna.

Vajúdni is moziban kezdtem, hol máshol. Vicces film volt, valamelyik Jim Carrey, s miközben a poénokon nevettem, sajogni kezdett a derekam. Azóta bármikor látom is a gumiarcú vígjátékost, apró kis nyilallást érzek, azt sem a véletlennek tudom be, hogy a gyerek kicsi kora óra rajong a filmekért.

Azt remélem, életem okos mozigépésze arról is gondoskodik majd, hogy emelkedett hangulatban hagyjam hátra porhüvelyemet. Szívesen néznék például Louis de Funest – eredetileg Louis Germain David de Funés de Galarza –, akkor bizonyosan vicces hangulatban kelnék át a Styx folyón. Ha mellényúl, érzelmes-sírósat vesz elő, a Love storyt például, netán a P. S. I love you-t. Hamár ilyen, legyen inkább a Micsoda nő!, azt huszonötödszörre is hajlandó lennék végignézni. Didaktikusnak gondolnám a Mindhalálig zenét, persze megérteném, hogy az elmúlás allegóriájával üzen. Utolsó utamon kíséretként a filmbéli Jessica Lange helyett jobban örülnék Robert de Nirónak vagy Gene Hackmannek, de beérném Robert Downey Juniorrral is, feltéve, hogy Chaplinként jelenik meg előttem és nem Vasemberként.

Egy biztos: miután célba érnék, elárulnám apámnak, hogyan is végződött valójában a Volt egyszer egy Vadnyugat.

DOROS JUDIT

A Népszabadság munkatársa, miskolci tudósító. 2005-ben jelent meg Átkozott, édes föld című novelláskötete, Gyöngyöspatáról írt riportkönyve 2012-ben e-könyvként látott napvilágot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.