Az első Vermeer Magyarországon

Kicsomagolták Johannes Vermeer Az asztronómus című, 20 milliárd forintra biztosított festményét pénteken a Szépművészeti Múzeumban. Az alkotás a Rembrandt és a holland arany évszázad című kiállításon lesz látható október 31-től.

A tárlaton több mint 100 festő 178 alkotását mutatják be. Vermeertől három munka érkezik, ami a 38 darabos életműhöz képest igen jelentős szám, ráadásul Vermeer-festmény magyarországi múzeumban eddig még sosem volt látható - emlékeztetett, hozzátéve: az érett korszakban megfestett Az asztronómust a Louvre-ból sikerült megszerezni, ráadásul a remekmű mellett párdarabja, A geográfus is látható lesz.

Fáy András, a Szépművészeti Múzeum Restaurátori Főosztályának vezetője Johan Vermeer Az asztronómus című, a Louvre-ból érkezett festményével
Fáy András, a Szépművészeti Múzeum Restaurátori Főosztályának vezetője Johan Vermeer Az asztronómus című, a Louvre-ból érkezett festményével
MTI

A festményen ábrázolt glóbuszhoz hasonló, korabeli holland földgömb is helyet kap majd a kiállításban, de a 17. századi németalföldi miliőt bútorok, iparművészeti tárgyak is megidézik majd a festmények mellett.

A tárlatra Rembrandttól húsz festmény érkezik, ezzel a kiállítás a holland mester egész életművét átfogja egy 17 évesen festett korai festménytől a legutolsó önarcképig. A napokban nyílik Londonban is egy nagy Rembrandt-kiállítás, így az, hogy a festőóriástól ennyi és ilyen jelentős munkát sikerül kölcsönözni, mutatja a Szépművészeti nemzetközi elismertségét - mutatott rá a főigazgató.

Baán László főigazgató elárulta: a kiállításra érkezett anyag biztosítási összértéke - a Szépművészeti igen gazdag németalföldi gyűjteményéből válogatott 48 alkotás nélkül is - meghaladja az 1 milliárd eurót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.