galéria megtekintése

Az egyszerűségre törekedett, így nyert Cannes-ban

0 komment


Csákvári Géza

Megosztott harmadik díjat kapott pénteken Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs rövidfilmje a cannes-i fesztiválon, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban. A magyar diplomafilm a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Mome) animáció tanszékén készült.

Andrasev Nadja
Andrasev Nadja
Teknős Miklós / Népszabadság

Mikor találkozott először az animációval, mint önkifejezési formával?

- Gyerekkoromban, de arra nem emlékszem, hogyan is lett az életem része az animáció. Korábban dolgoztam a filmszakmában élő szereplős művekben asszisztensként, de igazából a saját vizualitásomat szerettem volna kifejezni.

 

A nyalintás nesze diplomafilm – ma már a szemünk sem rebben, ha egy MOME-n végzett diák a filmvilág élvonalában találja magát.

- A mesterképzés második évében kell dönteni arról, milyen témát dolgoz fel az ember a diplomafilmjében, ebben pedig az oktatók támogatják. Teljesen szabad kezet kapunk mind témában, mind technikában. Pont ez a szabadság az, amiért a MOME-n készült diplomafilmek ennyire izgalmasak tudnak lenni. A szerzői és a rövidfilmes műfaj érdekel: ez látszik a filmből is. A pénzt hozzá a Magyar Nemzeti Filmalap adja, de ezek nem piaci áron készülnek: ingyen dolgozunk egymás filmjeiben.

Az alkalmazott animációs technika most mennyire divatos?

- Ez klasszikus rajzfilm, kockánként rajzoltuk meg egy animációs programmal. Hogy mennyire trendi? Nem tudom. Az egyszerűségre és a stilizációra törekedtem.

Mi fogta meg a Megbocsátás című Bodor Ádám-novellában?

- A novella második felében a virágot locsoló nőt egy hívatlan vendég elkezdi nézni, miközben fagyit nyalogat... Annyira abszurd szituáció, annyira erős a hangulata! Ebből építettem fel a magam alkotását, nem lett volna elég bátorságom szorosan követni a novellát. A film a képzelet és a valóság határán lebeg, és kapott egy erős erotikus motívumot. Ez benne volt az írásműben is, de egyértelműbbé tettem.

Bodor Ádámnak tetszett a film?

- Bemutatkoztam neki a nyolcvanadik születésnapján, és nagyon kedves volt. Ezt jó jelnek veszem.

A következő kisfilmjét külföldön vagy itthon fogja elkészíteni?

- Lenne mindkettőre lehetőség. Nem érzem feltétlenül szükségesnek, hogy külföldre menjek. Itthon is vannak egyedi műveknek szóló pályázatok. A Médiatanács például támogatta Tóth Luca Superbiáját, amelyet szintén vetítettek most Cannes-ban, és szintén kifejezetten felnőtteknek szóló tematikájú.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.