Az art brut magyar mesterei

2015. január 19-én hétfőn nyílik és március 14-ig látható az art brut hazai legjobbjainak kiállítása az Üllői úti BAB Galériában.
Az art brut művészet fogalmát sokan tág értelemben szokták használni. Az agresszív hatású műveket ugyanúgy ide sorolják, mint a pszichiátriai betegek művészetét, egyes művészettörténészek még a primitív népek, a rabok alkotásait, sőt bizonyos gyermekrajzokat is.

A kiállításon látható művek alkotói között szép számmal akadnak pszichoszociális fogyatékkal élő emberek, akik sajátos művészeti eszközökkel reagálnak az őket körülvevő világra. Műveiket gyakran piktografikus elemekkel, szavakkal, időnként komplett szövegekkel egészítik ki. Ennek oka, hogy magában sem a grafikus, sem a szöveges megjelenést nem tartják elegendőnek érzelmeik kifejezésére. Az art brut alkotók az általuk alkotott figurákat gyakran élő személyekként kezelik, illetve teljesen függetlenítik magukat az elkészült műtől.

A BAB Galériában most az elmúlt évek 50 jelentős, hazai art brut alkotójának 85 művét ismerhetik meg a látogatók. A kiállítást Gaál József festőművész nyitja meg, aki Beke László művészettörténésszel és Köllő Miklóssal közösen választotta ki az alkotásokat, a munka során a művészeti szempontok voltak az elsődlegesek. Ugyanakkor törekedtek arra, hogy minél több art brut művész alkotását mutathassák be, ezzel reprezentálva a hazai art brut széles spektrumát, nem mellékesen: az alkotók önértékelését jelentősen növeli, ha alkotásaik a nagyközönség elé kerülnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.