Az Amerikai Rendezők Céhe is díjazhatja Nemes Jeles Lászlót

A legjobb elsőfilmes kategóriába kapott jelölést a Saul fia rendezője, akinek Oscar-díj esélyei is sokat nőnek, amennyiben nyer az Amerikai Rendezők Céhe díján, a DGA Awardson. A szakszervezeti kitüntetést elnyerők 1948 óta – kilenc esetet leszámítva – megkapták a rendezői Oscart is.

A Golden Globe-győztes Nemes Jeles László egy új kategóriában kapott jelölést, amelyben a brazil Fernando Coimbra (A Wolf at the Door), A tinilány naplóját rendező Marielle Heller, az Ex Machináért felelős Alex Garland, valamint Az ajándék című thrillert dirigáló Joel Edgerton esélyes az új kategóriában való győzelemre – írja a HVG.

Az MTI híre alapján több médium is beszámolt a DGA Awards jelöléseinek idei érdekességeiről, amibe az új elsőfilmes kategória alapítása mellett az is beletartozik, hogy ismét jelölték a rangos szakmai elismerésre Ridley Scottot. Ő 78 évesen, három korábbi jelölése után a negyediket válthatja díjra, hacsak nem dupláz a céhnél tavalyi győzelme után Alejandro González Iñárritu, aki a Birdmannel nyert tavaly – 2007-ben is jelölt volt – DGA Awards díjat, majd rendezői Oscart is.

Ridley Scott a Mentőexpedíció című filmjével, Alejandro González Iñárritu meg a már három Golden Globe díjjal jutalmazott film, A visszatérő filmjével számít nagy esélyesnek. De előre semmit sem lehet biztosra venni, hiszen a jelöltek listája velük még korántsem teljes, azon szerepel még A nagy dobás című Wall Street-i komédiájával Adam McKay, a Boston Globe tényfeltáró újságíróiról szóló Spotlight – Egy nyomozás részletei című munkájával Tom McCarthy és George Miller a Mad Max – A harag útja című filmjével.

Az elsőfilmes kategóriában is nagyon erős mezőnyben minden jelölt jó eséllyel számíthat győzelemre, de hogy végül ki nyeri el az Oscar-díj felé vezető úton nagy mérföldkőnek számító elismerést, az február 6-án, Los Angelesben derül majd ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.